2p

Csalódást keltőnek nevezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Portugáliának nyújtott pénzügyi segítség felhasználását. A pénzügyi szervezet értékelése szerint a program elmaradt a várakozásoktól, "feltételes sikerrel" zárult.

Portugália 2011-ben kötött megállapodást az IMF-fel és az Európai Unióval egy 78 milliárd eurós készenléti hitelkeretről. A mentőcsomag fejében több éven át tartó megtakarítási program végigvitelét vállalta a dél-európai ország, komoly megszorító intézkedéseket fogadtak el.

Ezt a repülőt tesztelik Budapesten

Az ország 2014 májusában kikerült a nemzetközi pénzügyi védnökség alól, miután az összes részletet visszafizette. Az IMF értékelésében elismerte: a mentőövnek köszönhetően helyreállt a portugál közpénzügyi rendszerbe vetett bizalom, Portugália az adósságválság után vissza tudott térni a nemzetközi pénzpiacokra, és sikerült elkerülni a bankválságot. Ugyanakkor továbbra is magas az állam és a háztartások eladósodottsága, a munkanélküliség még mindig meghaladja a tíz százalékot és alig javult az ország versenyképessége. (A Világgazdasági Fórum 144 országot listázó indexében Portugália 2014-15-ben a 36., 2015-16-ban a 38. helyet foglalta el.)
 
A tavalyi 1,5 százalék után idén várhatóan 1,0, jövőre 1,1 százalékkal nő a portugál gazdaság az IMF előrejelzése szerint.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!