<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A BMW nemrégen mutatta be azt az elektromos autót, amit jövőre már megvásárolhatnak a tengerentúlon. Az Audi kijelentette, hogy túl korainak tarja az e-autókat. Ezt a nézetet osztja az anyacége is, és inkább a szupergazdaságos autón dolgoztak.

Tehát a BMW az elektromosságban látja a jövőt, míg más nagy autógyárak, mint a Fiat szerint egyszerűen nincs piaca az e-autóknak. Alighanem ezt látja az elektromos autókat - a piacon - korainak tartó Volkswagen is. A világ egyik legnagyobb autógyártója úgy gondolja ugyanis, hogy a szupergazdaságosság jelentheti az autóipar következő evolúciós lépését.

Ezen cél elérése érdekében született meg a Volkswagen XL1, ami egy aránylag sportos megjelenésű, de inkább bohókás hibrid. A fogyasztása pedig hihetetlenül alacsony: 0,9 liter gázolaj száz kilométeren.

A Volkswagen autója szénszálas karosszériát kapott, és körülbelül 1700 kilogrammot nyom. Az amúgy kétszemélyes autó érdekessége, hogy az utasoldali ülés hátrább van a vezetőülésnél. Az autót egy 830 köbcenti turbódízel motor húzza, amit egy elektromos motor segít ki.

Ez már nem csak tanulmányautó

Az XL1-et ősszel limitált példányszámban gyártani fogja a Volkswagen, és egyben tesztelnék a gyártási mechanizmusokat, valamint vizsgálnák a fogyasztói reakciókat. A VW szerint a jármű megfelel az európai biztonsági szabványoknak is, amit azért hangsúlyoznak, mert az autón nincsenek külső visszapillantó tükrök a légellenállás csökkentése végett, inkább kamerákkal oldották meg ezt a problémát.

Az első XL1-eket valószínűleg az Egyesült Államokban dobja piacra a cég, és a VW szóvivője, Darryll Harrison szerint meglehetősen drága mulatság lesz. Az ára valószínűleg a teljesen elektromos Tesla autó árának közelébe fog esni, vagyis 60-70 ezer dollár (14-15 millió forint) lehet.

A Fiat szkeptikus

Nem csak a Volkswagen és az Audi tekinti korainak az elektromos autók térnyerését. A Fiat, és a részben Fiat tulajdonú Chrysler is közölte, hogy nem hajlandóak elektromos hajtásmechanikába további energiát és pénzt fektetni, amíg azt a fogyasztók nem fizetik meg. Bob Lee, a két cég vezetője elmondta: "bár az ügyfeleink szeretnének zöld autókat vezetni, mégsem hajlandóak változtatni az életmódjukon."

A Fiat-vezér közölte azt is, hogy egy ilyen jellegű váltáshoz - miszerint elektromos autókat vásárolnák a robbanómotoros négykerekűek helyett - még akár tíz évet is kell várni.

Mivel a Fiat továbbra is a konvencionális motorral üzemelő járművekben látja a lehetőséget, ezért azokon próbál meg minél nagyobb energiahatékonyságot növelő fejlesztéseket eszközölni.

Ugyanakkor Kaliforniában 31 ezer dollárért már egyedüliként elérhető a Fiat 500e, ami teljesen elektromos jármű.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.