TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Elérte a 6 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége a BP brit energetikai konszern hétfői közleménye szerint.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására összesen 6,1 milliárd dollárt fordítottak.

Az összegben a szivárgás megállításának és a megsérült olajkút elfojtásának költsége, a szennyezés felszámolásával összefüggő kiadások, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítési kifizetések vannak benne. Az eddig beérkezett nagyjából 145 ezer kártérítési követelésből 103.900-at egyenlítettek ki, összesen 319 millió dollár értékben.

A brit társaság a washingtoni kormányzat nyomására 20 milliárd dolláros alapot hoz létre a katasztrófa kárvallottjai számára. Második negyedévi jelentése szerint 32,2 milliárd dollárt különített el kárrendezésre és a környezetszennyezés felszámolására, figyelmeztetett azonban, hogy ennél nagyobb is lehet a végösszeg. A költségek döntő részét eszközök értékesítésével fedezi a társaság, összesen 30 milliárd dollárt kíván szerezni érdekeltségek eladásából.

A mélytengeri kútból július 15-e óta nem került olaj a tengerbe, a szivárgás következményeinek felszámolásán azonban továbbra is dolgoznak; a kárelhárítási munkálatokban jelenleg 30.800 ember vesz részt több mint 5 ezer vízi és több tucat légi járművel. Eddig összesen 826 ezer hordónyi (1 hordó=159 liter) olajos folyadékot gyűjtöttek össze, és 411 alkalommal hajtottak végre olajégetést a tenger felszínén.

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi fúrótorony-robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. Az amerikai kormányzat megbízásából dolgozó szakértők múlt heti jelentése szerint ennek már csak az egynegyede van a vízben, a többit részben sikerült begyűjteni vagy elégetni, részben pedig természetes úton elpárolgott vagy lebomlott.

A BP - egykori nevén British Petroleum - világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a baleset miatt azonban az idei második negyedévet  veszteséggel zárta. Az adózás utáni mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.