3p

Elérte a 6 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége a BP brit energetikai konszern hétfői közleménye szerint.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására összesen 6,1 milliárd dollárt fordítottak.

Az összegben a szivárgás megállításának és a megsérült olajkút elfojtásának költsége, a szennyezés felszámolásával összefüggő kiadások, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítési kifizetések vannak benne. Az eddig beérkezett nagyjából 145 ezer kártérítési követelésből 103.900-at egyenlítettek ki, összesen 319 millió dollár értékben.

A brit társaság a washingtoni kormányzat nyomására 20 milliárd dolláros alapot hoz létre a katasztrófa kárvallottjai számára. Második negyedévi jelentése szerint 32,2 milliárd dollárt különített el kárrendezésre és a környezetszennyezés felszámolására, figyelmeztetett azonban, hogy ennél nagyobb is lehet a végösszeg. A költségek döntő részét eszközök értékesítésével fedezi a társaság, összesen 30 milliárd dollárt kíván szerezni érdekeltségek eladásából.

A mélytengeri kútból július 15-e óta nem került olaj a tengerbe, a szivárgás következményeinek felszámolásán azonban továbbra is dolgoznak; a kárelhárítási munkálatokban jelenleg 30.800 ember vesz részt több mint 5 ezer vízi és több tucat légi járművel. Eddig összesen 826 ezer hordónyi (1 hordó=159 liter) olajos folyadékot gyűjtöttek össze, és 411 alkalommal hajtottak végre olajégetést a tenger felszínén.

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi fúrótorony-robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. Az amerikai kormányzat megbízásából dolgozó szakértők múlt heti jelentése szerint ennek már csak az egynegyede van a vízben, a többit részben sikerült begyűjteni vagy elégetni, részben pedig természetes úton elpárolgott vagy lebomlott.

A BP - egykori nevén British Petroleum - világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.

A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a baleset miatt azonban az idei második negyedévet  veszteséggel zárta. Az adózás utáni mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!