2008. november 24. 12:39

A globális pénzügyi válság miatt a Lukoil orosz olajtársaság elhalaszthatja bulgáriai cégénél a tervezett fejlesztését - közölte a Lukoil Neftochim Burgas cég vezetője.

Szergej Andronov, a bolgár cég igazgatótanácsának elnöke a csökkenő olajárakkal indokolta az esetleges halasztást és a fejlesztés méretének módosítását.

A Neftochim terveiben több mint egymilliárd eurós fejlesztés szerepelt, ennek révén a vállalat finomítói kapacitása a jelenlegi hétmillió tonnáról évi tízmillióra nőtt volna 2013-ra. Ezzel a bolgár cég a rendelkezésére álló nyersolajat 90 százalékos mértékben lenne képes finomítani. A jelenlegi tervekben a fejlesztés 2010-ben történő beindítása szerepel.

Oroszország második legnagyobb olajipari társasága e hónap elején közölte, hogy 2009-ben a felére, négymilliárd dollárra csökkentheti beruházásait, ha a nyersolaj ára a hordónkénti 45 dollár alá esik.

Az irányadó WTI amerikai nyersolajtípus ára hétfőn a hordónkénti 50 dollár körül mozgott, az orosz Ural típusé pedig pénteken 42,9 dollár volt.

Ugyanakkor a pénzügyi válság és a csökkenő olajárak ellenére a Neftochim nem változtat nyersolaj feldolgozási céljain - hangsúlyozta az elnök. Az idén és jövőre 7,1 millió tonna (napi 142,194 ezer hordónyi) nyersolajat finomítanak majd, szemben a 2007 évi 7,06 millió tonnával.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.