TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. november 24. 12:39

A globális pénzügyi válság miatt a Lukoil orosz olajtársaság elhalaszthatja bulgáriai cégénél a tervezett fejlesztését - közölte a Lukoil Neftochim Burgas cég vezetője.

Szergej Andronov, a bolgár cég igazgatótanácsának elnöke a csökkenő olajárakkal indokolta az esetleges halasztást és a fejlesztés méretének módosítását.

A Neftochim terveiben több mint egymilliárd eurós fejlesztés szerepelt, ennek révén a vállalat finomítói kapacitása a jelenlegi hétmillió tonnáról évi tízmillióra nőtt volna 2013-ra. Ezzel a bolgár cég a rendelkezésére álló nyersolajat 90 százalékos mértékben lenne képes finomítani. A jelenlegi tervekben a fejlesztés 2010-ben történő beindítása szerepel.

Oroszország második legnagyobb olajipari társasága e hónap elején közölte, hogy 2009-ben a felére, négymilliárd dollárra csökkentheti beruházásait, ha a nyersolaj ára a hordónkénti 45 dollár alá esik.

Az irányadó WTI amerikai nyersolajtípus ára hétfőn a hordónkénti 50 dollár körül mozgott, az orosz Ural típusé pedig pénteken 42,9 dollár volt.

Ugyanakkor a pénzügyi válság és a csökkenő olajárak ellenére a Neftochim nem változtat nyersolaj feldolgozási céljain - hangsúlyozta az elnök. Az idén és jövőre 7,1 millió tonna (napi 142,194 ezer hordónyi) nyersolajat finomítanak majd, szemben a 2007 évi 7,06 millió tonnával.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.