2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Elhalasztotta norvég mélytengeri gázberuházását a Royal Dutch Shell. A projekt az egyik legmodernebb gázipari beruházás lehetett volna a világon, de túl nagyra nőttek a költségek.

A beruházással Norvégia második legnagyobb földgázmezőjének, az Ormen Lange mezőnek a kitermelését akarta növelni a Shell. Az Ormen Lange egy tengerfenéken található gázmező, ezért a projekt új technológiát igényelt volna.

A gázmezők sajátossága, hogy minél előrehaladottabb a kitermelésük, annál jobban csökken a nyomás a föld alatt és válik nehezebbé a további termelés. Ennek egy lehetséges megoldása, hogy a mezők fölé tengeri platformot építenek, és onnan egy kompresszorállomás segítségével növelik a földalatti a nyomást.

A Shell technológiai újítása abban állt volna, hogy a kompresszorállomást nem egy vízfelszín feletti platformra akarták telepíteni, hanem közvetlenül a tengerfenékre, a víz alá. Az elképzelés szerint a "mélytengeri gázkompresszió" csökkentené a környezetei károkat, olcsóbban kivitelezhető, mint egy hagyományos platform és nem igényel személyzetet se a működtetése.

Pontos számokat nem idéztek, de a Shell pénteki bejelentése szerint megváltoztak a beruházás pénzügyi körülményei, túl drága lenne a megvalósítás. A következő években nem is terveznek ezzel újra próbálkozni, míg nem történnek újabb technológiai előrelépések, de hagyományos platformot se építenek.

A döntéssel nem értett egyet az Ormen Lange mező egyik társtulajdonosa, a norvég állami tulajdonban levő Petoro vállalt. Szerintük már eddig is több milliárd norvég koronába került a beruházás előkészítése. A Shell azonban biztosan halasztja a projektet, egyrészt, mert övé a mező működtetési joga, másrészt a társtulajdonosok közül csak a Petoro tiltakozott.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!