2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Elhalasztotta norvég mélytengeri gázberuházását a Royal Dutch Shell. A projekt az egyik legmodernebb gázipari beruházás lehetett volna a világon, de túl nagyra nőttek a költségek.

A beruházással Norvégia második legnagyobb földgázmezőjének, az Ormen Lange mezőnek a kitermelését akarta növelni a Shell. Az Ormen Lange egy tengerfenéken található gázmező, ezért a projekt új technológiát igényelt volna.

A gázmezők sajátossága, hogy minél előrehaladottabb a kitermelésük, annál jobban csökken a nyomás a föld alatt és válik nehezebbé a további termelés. Ennek egy lehetséges megoldása, hogy a mezők fölé tengeri platformot építenek, és onnan egy kompresszorállomás segítségével növelik a földalatti a nyomást.

A Shell technológiai újítása abban állt volna, hogy a kompresszorállomást nem egy vízfelszín feletti platformra akarták telepíteni, hanem közvetlenül a tengerfenékre, a víz alá. Az elképzelés szerint a "mélytengeri gázkompresszió" csökkentené a környezetei károkat, olcsóbban kivitelezhető, mint egy hagyományos platform és nem igényel személyzetet se a működtetése.

Pontos számokat nem idéztek, de a Shell pénteki bejelentése szerint megváltoztak a beruházás pénzügyi körülményei, túl drága lenne a megvalósítás. A következő években nem is terveznek ezzel újra próbálkozni, míg nem történnek újabb technológiai előrelépések, de hagyományos platformot se építenek.

A döntéssel nem értett egyet az Ormen Lange mező egyik társtulajdonosa, a norvég állami tulajdonban levő Petoro vállalt. Szerintük már eddig is több milliárd norvég koronába került a beruházás előkészítése. A Shell azonban biztosan halasztja a projektet, egyrészt, mert övé a mező működtetési joga, másrészt a társtulajdonosok közül csak a Petoro tiltakozott.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.