3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Sikerülhet végleg elállítani az olajömlést a Mexikói-öbölben, miután pozitív eredményeket hozott a BP kedden elindított "hadművelete". Ennek során iszappal tömik el a tengerfenéken keletkezett lyukat, amely cementszigetelést is kap majd. A fúrótorony felrobbanása minden idők legnagyobb olajkatasztrófáját okozta: összesen 780 millió liter szennyezőanyag jutott a vízbe. Mfor.hu háttér.

Az eddigi visszajelzések alapján végre sikert hozhat a British Petrol (BP) legújabb kísérlete a Mexikói-öbölbeli olajömlés végleges megállítására, jelentették külföldi hírügynökségek szerda reggel.

Ömlik az iszap, csökken a nyomás

Az úgynevezett "Static Kill" módszer lényege, hogy egy hajóról speciális iszapot pumpálnak a nyílásba, azaz gyakorlatilag betömik a tenger mélyén tátongó olajlyukat. A művelet több napig is eltarthat, azt a siker érdekében a lehető legnagyobb körültekintéssel kell végrehajtani, emelte ki Kent Wells, a BP alelnöke.      

A kedden megkezdett művelet eddig a tervek szerint halad: hatására egyértelműen lecsökkent, majd stabilizálódott a nyomás a tengerfenéki olajnyílásban. Ez jó jel, kommentálta a fejleményeket kedd este Bobby Bolton, az akció vezetője.   

Szakértők ezzel együtt még óvatosan fogalmaznak, szerintük az újabb fontos fázishoz a jövő héten érkeznek majd el. A cég ugyanis várhatóan akkor fogja elindítani a "Bottom Kill" nevezetű akciót, amely során tehermentesítő fúrásokat végeznek, és cementtel szigetelik majd le a tengerfenéki lyukat.

780 millió liter olaj ömlött ki

Mint ismert, a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony április 22-én süllyedt el - a tornyot a svájci Transocean nevű cég üzemeltette, a fúráshoz fűződő jogokkal azonban a BP rendelkezik. A robbanás minden idők legnagyobb olajkatasztrófáját okozta: közel három hónap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj jutott a Mexikói-öbölbe.

Igaz, egy része nem szóródott szét a tengerben: mintegy 800 ezer hordónyi (127 millió liternyi) olajat sikerült begyűjteni. Az olajfolt még így is óriási pusztítást végzett, július elején elérte Texas partjait, azaz már minden, az öbölben partszakasszal rendelkező amerikai tagállam saját bőrén érezte a katasztrófa környezetpusztító hatását.

Az olajömlést július közepén, egy olajfogó sapka segítségével többé-kevésbé sikerült elállítani, a végleges megoldást azonban a tegnap útjára indított akciósorozattól várják szakértők.

Távoznia kell a vezérnek

A BP legutóbbi közlése szerint eddig 4 milliárd dollárt költött a katasztrófa elhárítására: ebben a szivárgás megállítására indított műveletek, az olajfolt terjedése elleni védekezés és a szennyezés felszámolásának költségei, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítésre fordított összegek vannak benne. A végső számla azonban jóval nagyobb lesz ennél: a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

A komoly kiadások miatt - 1992 óta először - negatívba fordult a BP üzleti eredménye: az első negyedévi 6,1 milliárd dolláros profit után április-június között már 17,1 milliárd dollár adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a cég.

A katasztrófába és annak kritikusai szerint nem megfelelő kezelésébe belebukott Tony Hayward, a társaság vezére, akit október elsejétől az amerikai Bob Dudley vált majd.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!