TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sikerülhet végleg elállítani az olajömlést a Mexikói-öbölben, miután pozitív eredményeket hozott a BP kedden elindított "hadművelete". Ennek során iszappal tömik el a tengerfenéken keletkezett lyukat, amely cementszigetelést is kap majd. A fúrótorony felrobbanása minden idők legnagyobb olajkatasztrófáját okozta: összesen 780 millió liter szennyezőanyag jutott a vízbe. Mfor.hu háttér.

Az eddigi visszajelzések alapján végre sikert hozhat a British Petrol (BP) legújabb kísérlete a Mexikói-öbölbeli olajömlés végleges megállítására, jelentették külföldi hírügynökségek szerda reggel.

Ömlik az iszap, csökken a nyomás

Az úgynevezett "Static Kill" módszer lényege, hogy egy hajóról speciális iszapot pumpálnak a nyílásba, azaz gyakorlatilag betömik a tenger mélyén tátongó olajlyukat. A művelet több napig is eltarthat, azt a siker érdekében a lehető legnagyobb körültekintéssel kell végrehajtani, emelte ki Kent Wells, a BP alelnöke.      

A kedden megkezdett művelet eddig a tervek szerint halad: hatására egyértelműen lecsökkent, majd stabilizálódott a nyomás a tengerfenéki olajnyílásban. Ez jó jel, kommentálta a fejleményeket kedd este Bobby Bolton, az akció vezetője.   

Szakértők ezzel együtt még óvatosan fogalmaznak, szerintük az újabb fontos fázishoz a jövő héten érkeznek majd el. A cég ugyanis várhatóan akkor fogja elindítani a "Bottom Kill" nevezetű akciót, amely során tehermentesítő fúrásokat végeznek, és cementtel szigetelik majd le a tengerfenéki lyukat.

780 millió liter olaj ömlött ki

Mint ismert, a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony április 22-én süllyedt el - a tornyot a svájci Transocean nevű cég üzemeltette, a fúráshoz fűződő jogokkal azonban a BP rendelkezik. A robbanás minden idők legnagyobb olajkatasztrófáját okozta: közel három hónap alatt mintegy 780 millió liter nyersolaj jutott a Mexikói-öbölbe.

Igaz, egy része nem szóródott szét a tengerben: mintegy 800 ezer hordónyi (127 millió liternyi) olajat sikerült begyűjteni. Az olajfolt még így is óriási pusztítást végzett, július elején elérte Texas partjait, azaz már minden, az öbölben partszakasszal rendelkező amerikai tagállam saját bőrén érezte a katasztrófa környezetpusztító hatását.

Az olajömlést július közepén, egy olajfogó sapka segítségével többé-kevésbé sikerült elállítani, a végleges megoldást azonban a tegnap útjára indított akciósorozattól várják szakértők.

Távoznia kell a vezérnek

A BP legutóbbi közlése szerint eddig 4 milliárd dollárt költött a katasztrófa elhárítására: ebben a szivárgás megállítására indított műveletek, az olajfolt terjedése elleni védekezés és a szennyezés felszámolásának költségei, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítésre fordított összegek vannak benne. A végső számla azonban jóval nagyobb lesz ennél: a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

A komoly kiadások miatt - 1992 óta először - negatívba fordult a BP üzleti eredménye: az első negyedévi 6,1 milliárd dolláros profit után április-június között már 17,1 milliárd dollár adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a cég.

A katasztrófába és annak kritikusai szerint nem megfelelő kezelésébe belebukott Tony Hayward, a társaság vezére, akit október elsejétől az amerikai Bob Dudley vált majd.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.