TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. szeptember 10. 04:49

Elkészült az a tervezet, amely a magyarországi média önszabályozó etikai irányelveire és a média önszabályozó testületének létrehozására tesz javaslatot.

A tervezetet, amely a tavalyi verziónak már egy rövidebb változata, kedden mutatták be készítői, Weyer Balázs, az origo főszerkesztője és Mong Attila újságíró Budapesten a Független Médiaközpontban. Megvitatásának első alkalmára a nyomtatott sajtóorgánumok képviselőit hívták meg.

Az önszabályozó etikai irányelveket tartalmazó tervezet többi közt szól a lelkiismeretes tájékoztatás, az információszerzés és forráskezelés szabályairól, az összeférhetetlenségről és a személyiségi jogok védelméről is.

A Független Médiaközpont tájékoztatása szerint egészen 2009. tavaszáig tartanának azok a szakmai megbeszélések és műhelyfoglalkozások, amelyeknek végeredményeként a csatlakozó szervezetek aláírhatnák az etikai irányelveket és megalakíthatnák az önszabályozó médiatestületet.

Ez a testület politikai és gazdasági befolyástól függetlenül őrködne a média szakmai minőségén, etikus és felelős magatartásán - olvasható a médiaközpontnak a keddi konferencián kiosztott tájékoztatójában. Mint írták, az önszabályozás mechanizmusának bevezetésével és megerősödésével csökkenthető lenne a médiával kapcsolatos peres ügyek száma és például etikusabbá válna az újságírás is.

Az egyeztető megbeszélések az ősz folyamán tovább folytatódnak a televíziók, rádiók, online, helyi és közösségi médiumok számára.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.