2013. szeptember 4. 13:34

A Stadler Rail Csoport szolnoki leányvállalata legyártotta annak a 42 darabos FLIRT flottának az első kocsiszekrényét, amelyet a MÁV-START nyílt közbeszerzési eljárás keretében rendelt meg az év elején a svájci járműgyártó vállalattól - közölte a vasúttársaság.

Az első készre szerelt járművet a Stadler 2014 áprilisában adja át a MÁV részére, amely a hatósági próbák után rögtön forgalomba is áll majd. Az új elővárosi vonatokat kék-szürke-fehér-sárga kombinációjú flottaszínekkel látják el.

A korábbi közlés szerint a Stadler vasúti járműgyártó cég a MÁV-START Zrt.-nek 42, a GYSEV Zrt.-nek pedig 6 elővárosi motorvonatot szállít, a beszerzés összértéke mintegy 267 millió euró, amelyet teljes egészében európai uniós forrásokból finanszíroznak. A szerződés szerint a Stadler az első két motorvonatot 2014 áprilisában, az utolsót 2015. szeptember 30-ig szállítja le, a járművek egységára 5,558 millió euró.

Az akadálymentesített, korszerű utastájékoztató rendszerrel felszerelt, összesen 211 ülőhelyes járművek végsebessége óránként 160 kilométer lesz. Az új vonatokon a WIFI mellett a mobiltelefonok és a laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is lesznek.

A MÁV-START kötelékében forgalomba álló új járművek a tervek szerint a Budapest-Székesfehérvár, Budapest-Pusztaszabolcs, Budapest-Esztergom, Budapest-Szob, Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalakon közlekednek majd.

MTI

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés