<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Átadásra várnak az első csuklós autóbuszok, amelyeket a Rába-Volvo buszipari együttműködés keretében gyártanak a budapesti tömegközlekedés számára - közölte a Rába Járműipari Kft.

A szállítások a szerződésben vállalt határidő szerint megkezdődtek, a buszprogram valamennyi eleme a várt ütemben halad - áll a közleményben. A Volánbusz tavaly szeptemberben kötött szerződést a Rába Jármű Kft.-vel, amely szerint a járműgyártó mintegy 16 millió euró (4,8 milliárd forint) értékben 61 csuklós autóbuszt szállít, és a járművek átadását 2014. tavaszán megkezdi. A buszokat a svéd Volvo Bus Corporation és a Rába Járműipari Holding Nyrt. stratégiai buszpiaci együttműködése keretében gyártják.

A járművek a vevő igénye szerinti specifikációval elkészültek. A 61, teljesen alacsonypadlós, légkondicionált, akadálymentes, FUTÁR utastájékoztató rendszerrel felszerelt, csuklós autóbuszt elsősorban a Budapest elővárosi forgalomban vehetik majd igénybe az utasok, várhatóan legkésőbb május végéig - írták a közleményben.

A Rába kitért arra, hogy a buszpiaci együttműködésben a partnerek célja, hogy újabb megrendelések elnyerése révén kiterjesszék a gyártási kooperációt, és növeljék a buszok hazai tartalmát. Ennek érdekében elindult a szakemberek képzése, folyik a technológiai felkészülés. A beszállítói program keretében megkezdődött a vállalatok auditálása. A Rába és a Volvo célja évi 2-300 darabos gyártás, amely a kooperációt piaci és gyártási oldalról fenntarthatóvá tenné.

A Rába illetékesei korábban azt közölték, hogy a darabszámtól függően több milliárd forintra rúghat az az összeg, amit a Rába a buszgyártás beindítására fordít.

MTI