2009. június 22. 09:21

A mikroprocesszor-gyártásban világelső Intel amerikai cég bejelentette, olyan szoftvert fejlesztett ki, amely képes a különböző honlapokon szereplő, egymásnak ellentmondó állítások kimutatására.

Az Intel berkeleyi kutatócsoportja által kidolgozott, a Firefox keresőprogramon futó Dispute Finder program figyelmezteti az internetezőket, ha az általuk tanulmányozott internetes oldalakon szereplő állítások más honlapokon eltérő változatokban fordulnak elő.

Ez azért fontos, mert egy honlapot olvasva az ember gyakran nem is gondol arra, hogy ott csak a történet egyik változata szerepel - magyarázta az új program jelentőségét Robert Ennals, az Intel tudományos kutatócsoportjának tagja az interneten közzétett videofelvételen.

Ha a tanulmányozott szövegnek van eltérő verziója is, a program figyelmezteti az internetezőt, és bekeretezve megjeleníti a többi honlapon fellelhető, ellentmondó állításokat. A Dispute Finder adatbázisát a felhasználók maguk bővíthetik.

A kutatók állítólag a televíziós adásokra és a mobiltelefonos beszélgetésekre alkalmazható ellentmondás-kereső program” fejlesztésén is dolgoznak. A Dispute Finder a disputefinder.cs.berkeley.edu internetes címen érhető el.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.