2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Paksi Atomerőműben megegyezett a munkáltatói oldal és az érdekképviselet hétfőn arról, hogy folytatják a korábban berekesztett bértárgyalásokat - közölte Mittler István, az erőmű kommunikációs vezetője.

Hétfőn délután ismételten tárgyalóasztalhoz ült a munkáltatói és munkavállalói oldal. A szakszervezeti oldal elállt minden, a munkáltató által vitatott korábbi követelésétől, amelyek tulajdonosi, részvényesi, illetőleg társasági jogi kompetenciákat érintettek - közölte Mittler István. Hozzátette: a négy szakszervezet képviselői átadták a 2007. évi, bérfejlesztésre vonatkozó felülvizsgált és módosított javaslatukat. Mittler István jelezte azt is, várhatóan még a héten sor kerülhet a következő tárgyalási fordulóra.

Bocsor István, a legnagyobb érdekvédelmi szervezet, a Paksi Atomerőműben Dolgozók Szakszervezetének (PADOSZ) elnökhelyettese megerősítette az elhangzottakat.

A mostani tárgyalás előzménye, hogy a szakszervezetek a múlt héten kollektív munkaügyi konfliktust jelentettek be, miután megszakadtak a tárgyalások az idei bérekről. Az egyeztetéseken a paksi atomerőműben működő PADOSZ és további három szakszervezet, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ), a Munkástanács és az Atomerőmű Ifjúsági Szervezet (AISZ) 9 százalékos átlagkereset-fejlesztésre és 9,5 százalékos alapbérfejlesztésre fogalmazták meg

az igényüket. Ezzel szemben a munkáltató az ágazati bérmegállapodásban szereplő 7,5 százalékos átlagkereset-fejlesztést, illetőleg április 1-jétől 5 százalékos alapbérfejlesztést ajánlott, majd erről határozott is. Péntek délig az atomerőmű megkeresett dolgozóinak 98 százaléka már egyénileg megállapodást kötött a munkáltatóval a munkaszerződés módosításról, vagyis elfogadta a munkáltató bérajánlatát.

A szakszervezeti vezetők szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy tagjaik elégedettek lennének, ezért folytatni kívánják a tárgyalásokat. A szakszervezeti vezetők hangoztatják: a béremelés, mivel csak áprilistól érvényesül, éves szinten 3,75 százalékos alapbér-fejlesztésnek felel meg.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!