2013. december 9. 06:19

Bevételkiesést nem, extra kiadásokat viszont jelentett a BKV-nak, hogy elhúzódott a kettes metró új, Alstom gyártmányú szerelvényeinek, illetve az azok működését irányító, Siemens biztosítóberendezések működésének összehangolása - ismerteti a hétfői Világgazdaság.

A napilappal a közlekedési társaság közölte, hogy a teszt időtartamának növekedéséből eredő minden költségét meg kívánja téríttetni a Siemensszel. A Siemens ezzel kapcsolatban azt tudatta, hogy a próbaüzem minden hasonló projekt szerződésben szereplő, tervezett része.

A Világgazdaság cikke szerint előfordult, hogy az új szerelvények ajtaja rossz időben és helyen nyílt vagy záródott, a járművek nem megfelelő helyen álltak meg, de megesett, hogy megállás nélkül száguldott át egy szerelvény egy állomáson, mert sem az irányítórendszere, sem a vezetője nem tudta lefékezni. A műszaki problémák miatt Budapesten tárgyalt a Siemens egyik magas beosztású vezetője is. A tárgyalás tényét megerősítették a lapnak, de azt nem, hogy ez rendkívüli esemény lett volna.

A szerelvények a szeptember 4-én kezdődött próbáktól mostanáig összesen 96 620 kilométert futottak tesztként, utasok nélkül - közölte a BKV. A éjszakai üzemszünetben 2,5 órát, a hétvégi vágányzárak alkalmával 38 órát, nyújtott üzemszünetekben éjszakánként 6 órát teljesítettek, összesen 407,5 órát. A BKV-nál hangsúlyozták, hogy a biztosítóberendezés és a vonatvezérlő rendszer beüzemelésének itt alkalmazott módszere megegyezik a világ más metróinál, vasútjainál alkalmazott eljárásokkal.

Vasárnap délben megindult az utasok szállításával zajló utasforgalmi teszt, amely várhatóan egy évig tart - olvasható a Világgazdaságban.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.