<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A tehetségek ma már más típusú elvárásokkal érkeznek egy céghez, mint akár néhány évvel ezelőtt. Ha nem kínálnak nekik gyors, érdekes karriert, hamar továbblépnek. A türelem nem jellemzi őket, ezért a hr-eseknek jól felépített rendszert kell működtetniük a kulcsemberek megtartása végett. Mfor.hu háttér.

Csocsóasztal a munkahelyen

A kulcsemberek megtartásához elengedhetetlen a megfelelő fizikai munkakörnyezet kialakítása is, amelyben jól érzik magukat a dolgozók. A BAT-nál például éppen emiatt nyitottak az irodák, de kialakítottak egy elkülönült munkaszobát is. Emellett egy csocsóasztal és egy smoking lounge (dohányzószoba) is a dolgozók rendelkezésére áll. Ezt a helyiséget úgy alakították ki, hogy a nem dohányzó alkalmazottakat se zavarja, amelyben egy elszívó rendszer is segít.

Kilián Tímea szerint fontos, hogy rugalmas lehetőségeket biztosítsanak a munkavállalóknak, ezért kialakították az úgynevezett flexible work environment (rugalmas munkakörnyezet) rendszert. Ennek keretében az itt dolgozóknak lehetőségük van rugalmas munkavégzésre, vagyis ha egyik nap csak hat órát tudnak dolgozni, a fennmaradt időt ledolgozhatják máskor is. Emellett bevezették a részmunkaidős foglalkoztatást és a job sharinget (munkaidő-megosztás).

Rugalmasság, kellemes körülmények

Bizonyos munkavállalók mobilnettel (munkavégzés bárhol) és homenettel (otthoni munka) is dolgozhatnak, ami szintén rugalmasságot biztosít. Emellett hotspotokat is kiépítettek, sőt létrehoztak egy úgynevezett depo hotellinget is, amely révén a vidéki alkalmazottak Szegeden egy hotelben is elvégezhetik feladataikat.

Hogy a dolgozók minél jobb közérzettel végezhessék munkájukat, kialakítottak egy "energy" szobát is, emellett az értékesítőket minden reggel friss szendvicsek várják (a felét a munkavállalók fizetik az egyéni felelősségvállalás elve miatt), emellett sportklubokba is beléphetnek az alkalmazottak.

A kulcsemberek megtartása már a toborzásnál kezdődik: legfontosabb, hogy olyan kezdőket vegyünk fel, akiknek az igényei nagyjából megegyezhetnek majd a szervezet elvárásaival, állítják a szakemberek. Hogy a kettő összeegyeztethető legyen, folyamatos kommunikációra van szükség. Ha ez megvan, valószínűleg nem vágynak majd újabb és újabb munkahelyekre a tehetségek.

Kovács Zita 

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.