2009. július 3. 17:01

Tizenkét órás - déltől éjfélig végrehajtandó - képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot a médiahatóság - tudta meg pénteken az MTI.

A kereskedelmi csatorna március elején egy délutáni talksow-jában két, szexualitással kapcsolatos témát is tálalt, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint nem megfelelő időpontban és nem megfelelő módon. Testületi tagok tájékoztatása szerint az ORTT hivatala a műsorszolgáltatási jog 60 perces, míg Majtényi László, a hatóság elnöke 24 órás felfüggesztését javasolta, ebből alakult ki a hét elején tartott ülésen a 12 órás szankció.

A kézbesítés után az MTI-hez is eljuttatott határozat indoklása szerint az adásban bemutatott egyik történet kapcsán abban nem értett a hatóság és a műsorszolgáltató, hogy túl részletesen foglalkozott-e a műsor - egy megtörténtnek mondott eset fiatalkorú résztvevőinek szerepeltetésével - a pedofíliával.

A másik - egy férfi korábbi és jelenlegi partnerének trágár szópárbajból tettlegességig fajuló vitáját bemutató - történettel kapcsolatban az erőszak-ábrázolás és a trágárság kérdéskörében ütközött az ORTT és az RTL Klub álláspontja.

"Mindkét vitatott történet központi témáját a szexualitás adta. Az elsőben egy pedofil kapcsolat, a másikban pedig egy hagyományos párkapcsolat nyomán került előtérbe a nemiség. A kiskorúak személyiségfejlődése szempontjából kényes témának tekinthető szexualitást és főleg a szexuális bűncselekménynek számító pedofíliát, részletező módon mutatták be" - áll a határozatban. Kifogásolják azt is, hogy "a fiatalok a bűncselekménynek számító szexuális aktusok kapcsán nem mutattak megbánást, szégyent vagy sajnálatot".

A második műsorelem kapcsán "a többször felbukkanó, felismerhető szexuális töltetű obszcén nyelvezet, valamint az agresszív, tettlegességet sem nélkülöző viselkedésmód emelhető ki. Különösen kifogásolható, hogy a műsorszám ajánlójában - egyértelmű nézettségnövelő céllal - kizárólag a megdöbbentően erőszakos viselkedésminták kaptak szerepet" - olvasható a pénteken publikált döntésben.

"A felmutatott és alig-alig ellensúlyozott példák a fogékony kamaszok számára könnyen elsajátíthatóak voltak, különösen azért, mert a mintát szolgáltató szereplők egy része a saját korosztályuk képviselői közül kerültek ki" - vélekedett a médiahatóság.

Az ORTT határozata szerint a korhatár-kategória kritériumainak, amelybe a csatorna a műsort besorolta, "azok a műsorszámok felelnek meg, amelyeket a tizenkét éven aluliak szülő felügyelete, magyarázata mellett maradéktalanul képesek megérteni, azonban ebbe a korosztályba az óvodás, illetve a kisiskolás korosztály is beletartozik". A műsorszolgáltató felelősségét taglalva a döntés kitér arra is: a csatornának - szerkesztett műsorról lévén szó - lehetősége lett volna arra, hogy a káros elemeket az adásból kivágja.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.