2008. január 10. 08:54

A tévéelőfizetési-díj állami átvállalásánál biztosabb közmédium-finanszírozási forrást a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) készítői sem találtak - mondta a Nap-kelte csütörtöki adásában Sarkady Ildikó, az ügyben illetékes kormánybiztos.

A kormánybiztos politikai kérdésnek nevezte, hogy ezt az összeget ismét a polgárok fizessék-e, azaz "a mai társadalomra ráereszthetünk-e egy újabb megterhelést". "Minden elképzelhető, különösen a médiában" - mondta arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a jövőben a közszolgálati médiumok nem sugároznak reklámot.

Ennek finanszírozási alapját szavai szerint egyebek mellett a kereskedelmi adók közszolgálati feladatok alóli mentesítése teremtené meg; mint mondta, a kereskedelmi tévék örültek a felvetésnek, mert a jelenleginél tisztább viszonyokat teremtene.

"A jelenlegi rendszer az Európai Unióban nem állná ki a vizsgálat próbáját" - jegyezte meg a kormánybiztos, megjegyezve, hogy az EU-szabályok szerint az állam közvetlenül nem támogathat részvénytársaságokat, márpedig a hazai médiafinanszírozásban ez történik.

MTI/Menedzsment Fórum