<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Erdei Tamás távozik az MKB éléről, utódja várhatóan Simák Pál vezérigazgató-helyettes lesz, a hírt az MTI információi szerint szerdán jelentik be a dolgozóknak. Az MKB kedden nem kívánta kommentálni az értesülést, majd szerdán megerősítette.

Simák Pál 2008 óta az MKB vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja. A szakember 2000-től 2007 végéig a McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cég budapesti irodájának tagjaként vett részt, illetve vezetett különféle projekteket, zömében a pénzintézeti területen. A McKinsey-nél töltött évek alatt több MKB-projekten is dolgozott, ezek egyike a Konzumbank integrációja volt. Felügyelete alá tartozik a számvitel, a kontrolling, a stratégia és üzletpolitika, valamint a humánpolitika. 

Erdei Tamás több ciklus óta az MKB elnök-vezérigazgatója, igazgatósági elnöki mandátumát legutóbb a bank 2011 márciusában megtartott rendkívüli közgyűlésén hosszabbították meg újabb három évvel, ahogy a testület három tagjának lejáró mandátumát is.

Az MKB 2010-ben tetemes, csoportszinten 117,8 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint. Az MKB főtulajdonosa, a BayernLB az idén január végén 62 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, ennek eredményeként a bank alaptőkéje 23,2 milliárd forinttal 43,94 milliárd forintra nőtt, 38,8 milliárd forint pedig tőketartalékba került. A bank szavatoló tőkéje ugyanis - alapvetően a deviza alapú kölcsönök végtörlesztése miatt megképzendő, a korábbi várakozásokat meghaladó céltartalék-képzés miatt - a 2011. december 31-től 2012. január 30-ig terjedő időszakra számítottan – átmenetileg a szabályozói tőkekövetelmény 50 százaléka alá süllyedt.

A német BayernLB, a magyar MKB Bank anyabankja januári közleménye szerint veszteséggel zárta a tavalyi évet, amelyet a magyar leánycégénél keletkezett leírásoknak tulajdonít. A leírások - egyebek között - a magyarországi bankadó miatt keletkeztek, erről pontos, hivatalos közlés április végére születhet.
 
****
Szerdán délután az MKB hivatalosan is bejelentette, hogy távozik az MKB Bank elnök-vezérigazgatói székéből Erdei Tamás, a bank felügyelőbizottsága március 8-tól Simák Pál vezérigazgató-helyettest bízza meg a pénzintézet vezetésével.

Stephan Winkelmeier, az MKB Bank felügyelő bizottságának elnöke, a BayernLB pénzügyi vezérigazgató-helyettese a közleményben megerősítette: a főtulajdonos határozott és elkötelezett szándéka, hogy az MKB Bank a magyar pénzügyi piac meghatározó szereplője maradjon, és ehhez a jövőben is megad minden szükséges támogatást.

A közlemény hangsúlyozza: "a BayernLB maximális és tényszerű elkötelezettségét mutatja, hogy az elmúlt, nehéz pénzügyi évet követően február 17-ével sikeresen lezárul az MKB Bank tulajdonosi tőkeemelése".
 
További karrier híreket menedzserekről az mfor.hu Menedzserek rovatában olvashatnak.  
 
MTI 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.