TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A WIIW csütörtökön kiadott prognózisa szerint a kelet-közép-európai reformállamokban az idén és jövőre a növekedés némi lassulására kell számítani. Magyarország viszonylag könnyen vészelheti át a nehezebb időszakot.

A bécsi Nemzetközi Összehasonlító Tanulmányok Intézete (WIIW) csütörtökön kiadott prognózisa szerint a kelet-közép-európai reformállamokban az idén és jövőre a növekedés némi lassulására kell számítani. Magyarország viszonylag könnyen vészelheti át a nehezebb időszakot.

Tavaly a térség jelentős gazdasági növekedéséhez hozzájárult az EU-ban tapasztalható konjunktúra és az, hogy egyik országban sem volt gazdasági jellegű válság. Az ipari termelés növekedését szinte mindenütt a foglalkoztatottság csökkenése kísérte. Javult a termelékenység, de ez a legtöbb reformországban a munkanélküliség növekedésével járt.

A térség exportját az idén várhatóan fékezni fogja az EU-államok növekedési ütemének lassulása, de a nagyobb technológiai fejlettség és a világgazdaságba való mélyebb integrálódás következtében a magyar, a szlovén és részben a cseh és a szlovák gazdaság jobban bírja majd az EU-konjunktúra hanyatlását. A növekedési ütem átlaga várhatóan így is 3 százalékra csökken. A kereskedelmi és fizetési mérleg hiányának növekedésének előreláthatólag gátat vet a kőolajpiac stabilizálódása, ám Csehország, Lengyelország, Románia és Bulgária számára az EU növekedési ütemének csökkenése gondokat okozhat. A jelek szerint főleg Lengyelország sebezhetőbb a fizetési mérleg nagy hiánya miatt. Ha a kőolaj ára nem zuhan drasztikusan, Oroszországban várhatóan folytatódnak, bár lassulnak a jelenlegi kedvező folyamatok, és ez jót tesz Ukrajna növekedésének is.

A 2002-re szóló kilátások még bizonytalanok, de valószínű, hogy a növekedés ismét megélénkül, habár csak mérsékelten. Egyelőre nem tudni, hogy jövőre az EU-ban gyorsul-e a növekedés, de még erős konjunktúra esetén is a beruházási aktivitás csökkenésére kell számítani -- szólt a prognózis.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.