2001. február 16. 11:00

A WIIW csütörtökön kiadott prognózisa szerint a kelet-közép-európai reformállamokban az idén és jövőre a növekedés némi lassulására kell számítani. Magyarország viszonylag könnyen vészelheti át a nehezebb időszakot.

A bécsi Nemzetközi Összehasonlító Tanulmányok Intézete (WIIW) csütörtökön kiadott prognózisa szerint a kelet-közép-európai reformállamokban az idén és jövőre a növekedés némi lassulására kell számítani. Magyarország viszonylag könnyen vészelheti át a nehezebb időszakot.

Tavaly a térség jelentős gazdasági növekedéséhez hozzájárult az EU-ban tapasztalható konjunktúra és az, hogy egyik országban sem volt gazdasági jellegű válság. Az ipari termelés növekedését szinte mindenütt a foglalkoztatottság csökkenése kísérte. Javult a termelékenység, de ez a legtöbb reformországban a munkanélküliség növekedésével járt.

A térség exportját az idén várhatóan fékezni fogja az EU-államok növekedési ütemének lassulása, de a nagyobb technológiai fejlettség és a világgazdaságba való mélyebb integrálódás következtében a magyar, a szlovén és részben a cseh és a szlovák gazdaság jobban bírja majd az EU-konjunktúra hanyatlását. A növekedési ütem átlaga várhatóan így is 3 százalékra csökken. A kereskedelmi és fizetési mérleg hiányának növekedésének előreláthatólag gátat vet a kőolajpiac stabilizálódása, ám Csehország, Lengyelország, Románia és Bulgária számára az EU növekedési ütemének csökkenése gondokat okozhat. A jelek szerint főleg Lengyelország sebezhetőbb a fizetési mérleg nagy hiánya miatt. Ha a kőolaj ára nem zuhan drasztikusan, Oroszországban várhatóan folytatódnak, bár lassulnak a jelenlegi kedvező folyamatok, és ez jót tesz Ukrajna növekedésének is.

A 2002-re szóló kilátások még bizonytalanok, de valószínű, hogy a növekedés ismét megélénkül, habár csak mérsékelten. Egyelőre nem tudni, hogy jövőre az EU-ban gyorsul-e a növekedés, de még erős konjunktúra esetén is a beruházási aktivitás csökkenésére kell számítani -- szólt a prognózis.