<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Nem született megállapodást a MÁV társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) képviselői között pénteken a szakszervezeti sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról a Herczog László közvetítő részvételével megtartott kollektív munkaügyi vitán.

Az kollektív munkaügyi vitát a sztrájkkövetelésekről és a még elégséges szolgáltatásról szerdán folytatják.

Az egyeztetésen Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke ismertette a sztrájkköveteléseiket: a 250 ezer forint juttatást a MÁV Cargo privatizációs bevételéből minden vasutasnak, 10 százalék kiszervezési pótlékot a MÁV-leányvállalatok dolgozói számára.

Az eddigi fő követeléseket a VDSZSZ kiegészítette a 2009. évre vonatkozóan 7 százalék bérfejlesztési igénnyel.

A MÁV-társaságok képviselői megismételték korábbi álláspontjukat, hogy nincs jogi és gazdasági lehetőségük a 250 ezer forint kifizetésére a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve a 10 százalék kiszervezési pótlék juttatására.

A MÁV Zrt. és a MÁV Gépészet Zrt. képviselői közölték, hogy tartják magukat a 2008. decemberben a többi reprezentatív szakszervezettel kötött 2009. évi bérmegállapodáshoz, és végrehajtják a 4,1 százalékos béremelést, illetve az éves béren kívüli juttatást 270 ezer forintra növelik.

A MÁV-START Zrt. képviselője az egyeztetésen elmondta, hogy bár folynak a tárgyalások a 2009. évi bérfejlesztésről, még nem született megállapodás. A MÁV-START Zrt. a MÁV-csoportnál megvalósuló 4,1 százalékos bérfejlesztés végrehajtására adott ki utasítást.

A kollektív munkaügyi vitán Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke visszautasította, hogy rémhíreket terjesztenének a létszámleépítésekkel kapcsolatban. Közölte, hogy honlapjukra a különböző vezetői értekezleteken elhangzottakról hozzájuk eljutott információt tették ki. Ezen információk alapján a VDSZSZ jövő hét péntekre Vasúti Érdekegyeztető Tanács összehívását kezdeményezte.

Az egyeztetés után Bárány Balázs az MTI-nek elmondta: nem kétséges, ha követeléseik nem teljesülnek, akkor folytatni fogják a gördülő sztrájkot. A sztrájk folytatásának időpontját még nem döntötték el, de a munkabeszüntetés folytatására számítani kell - tette hozzá.

Az egyeztetés után Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta: a MÁV kérte, hogy a szakszervezet nevezze meg honnan szerezte azt az információt, amely szerint a vasúttársaság elbocsátana ötezer vasutast. A szakszervezet nem nevezte meg a hír forrását. A vasúttárság továbbra is rémhírkeltésnek, a munkavállalók elbizonytalanításának minősíti ezeket a híreszteléseket, amelyeket határozottan cáfolt.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.