2017. március 16. 14:16

Erre aztán nagy szükség volt.

A Visa gondolt egyet, és érintés nélküli fizetőeszközzé változtatta a napszemüveget. A furcsa koncepciójú Payment Sunglassest még vasárnap jelentették be az austitni SXSW fesztiválon, de élesben kedden állították csatasorba Ausztráliában, a kacifántos nevű World Surf League Quiksilver Pro Gold Coast szörfversenyen.

Ötven kiválasztott személy kapott a fizetős napszemüvegből, akik most tesztelhetik, mit tud. A Mashable szerint mindent, amit egy mobil fizetőeszköznek tudnia kell: chipet építettek beléjük, mely összeköttetésben áll egy feltölthető kártyával, és a prototípusok elvileg bármely érintés nélküli fizetési lehetőséget kínáló állomáson használhatók.

A szemüveget nem kell konkrétan odaérinteni a szenzorhoz, elég pár milliméternyire odaközelíteni, és megtörténik a tranzakció. Ez azt jelenti tehát, hogy fizetéskor le kell vennünk a fejünkről, habár attól sem tarthat vissza minket semmi, hogy szép, lendületesen belebólintsunk az elfogadó állomásba (ilyenkor különösen figyeljünk arra, hogy időben megfékezzük a lendületet, máskülönben szétfejeljük a szemüveget és az állomást is).

A Visa egyelőre nem tervezi a sorozatgyártást, ennek a demónak az a célja, hogy megmutassa: minden, ami nálunk van, fizetőeszközzé alakítható. Ennek biztos lelkesítőnek kellene hangoznia, de inkább csak túltoltan kapitalistán cseng. Ugyanakkor a jövő valószínűleg tényleg az, hogy chipek segítségével bárhol, bármit kifizethetünk majd, pénztárca és bármiféle eszköz nélkül: elég lesz hozzá egy gesztus.

mfor.hu