2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megduplázódhat a cseppfolyós gáz (LNG) termelése 2025-ig a világban, ha megvalósulnak az elmúlt időszakban bejelentett projektek - mutat rá az Ernst & Young legfrissebb iparági jelentése.

Iparági becslések szerint 2000 óta 2,7 százalékkal nőtt a földgáz-felhasználás globálisan, eközben az LNG-kereslet 7,6 százalékkal bővült. Az előrejelzések szerint ez a tendencia erősödik majd a következő időszakban - ismertette szerdai közleményében a nemzetközi tanácsadó cég.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a földgáz egyre nagyobb szerepet tölt be a világ energiafelhasználásában, a 2010-es 21 százalékról 25 százalékra növekszik 2035-re. Az LNG iránti keresletbővülés a következő években 5-6 százalék körül alakulhat. A tendencia 2020 után is folytatódhat, de lassabb ütemben, évi 2-3 százalékos növekedéssel. 2030-ra a felhasználás duplája lehet a jelenlegi 250 millió tonnának - mutat rá az Ernst & Young tanulmánya.

Egyre több exportőr

A cseppfolyós gáz termelése az elmúlt öt évtizedben folyamatosan bővült. Az első hullámban Algéria, Malajzia és Indonézia volt a fő exportőr, a másodikban pedig Katar és Ausztrália. A fejlődés harmadik hullámában összesen 25 ország vehet részt, közülük sokak jelenleg egyáltalán nem, vagy csak minimálisan folytatnak termelést. 2020-ra azonban ezek az államok adhatják a világ LNG-kitermelésének 30 százalékát, az új exportőrök Észak-Amerikából és Kelet-Afrikából kerülhetnek ki - közölte a tanácsadó cég.

Az új kitermelőhelyek jelentős mennyiségű, a mostaninál olcsóbb cseppfolyós gáz megjelenését eredményezik, ezzel komoly kihívás elé állíthatják a jelenlegi drágán termelő, főleg ausztrál projekteket.

A közlemény szerint az LNG előretörése megváltoztathatja az iparágban kialakult helyzetet. A változást valószínűleg az ázsiai piacok indíthatják el, az ottani vásárlók várhatóan felülvizsgálják és módosítják majd a mostani hosszú távú szerződéseiket, illetve azt az aránylag drága modellt, amely az LNG árát az olajéhoz viszonyítja. Épp ezért az Ernst & Young arra számít, hogy a cseppfolyós gáz ára fokozatosan távolodik majd az olajétól és egyre inkább a kitermelőhelyi árak felé tolódik majd.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!