<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megduplázódhat a cseppfolyós gáz (LNG) termelése 2025-ig a világban, ha megvalósulnak az elmúlt időszakban bejelentett projektek - mutat rá az Ernst & Young legfrissebb iparági jelentése.

Iparági becslések szerint 2000 óta 2,7 százalékkal nőtt a földgáz-felhasználás globálisan, eközben az LNG-kereslet 7,6 százalékkal bővült. Az előrejelzések szerint ez a tendencia erősödik majd a következő időszakban - ismertette szerdai közleményében a nemzetközi tanácsadó cég.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a földgáz egyre nagyobb szerepet tölt be a világ energiafelhasználásában, a 2010-es 21 százalékról 25 százalékra növekszik 2035-re. Az LNG iránti keresletbővülés a következő években 5-6 százalék körül alakulhat. A tendencia 2020 után is folytatódhat, de lassabb ütemben, évi 2-3 százalékos növekedéssel. 2030-ra a felhasználás duplája lehet a jelenlegi 250 millió tonnának - mutat rá az Ernst & Young tanulmánya.

Egyre több exportőr

A cseppfolyós gáz termelése az elmúlt öt évtizedben folyamatosan bővült. Az első hullámban Algéria, Malajzia és Indonézia volt a fő exportőr, a másodikban pedig Katar és Ausztrália. A fejlődés harmadik hullámában összesen 25 ország vehet részt, közülük sokak jelenleg egyáltalán nem, vagy csak minimálisan folytatnak termelést. 2020-ra azonban ezek az államok adhatják a világ LNG-kitermelésének 30 százalékát, az új exportőrök Észak-Amerikából és Kelet-Afrikából kerülhetnek ki - közölte a tanácsadó cég.

Az új kitermelőhelyek jelentős mennyiségű, a mostaninál olcsóbb cseppfolyós gáz megjelenését eredményezik, ezzel komoly kihívás elé állíthatják a jelenlegi drágán termelő, főleg ausztrál projekteket.

A közlemény szerint az LNG előretörése megváltoztathatja az iparágban kialakult helyzetet. A változást valószínűleg az ázsiai piacok indíthatják el, az ottani vásárlók várhatóan felülvizsgálják és módosítják majd a mostani hosszú távú szerződéseiket, illetve azt az aránylag drága modellt, amely az LNG árát az olajéhoz viszonyítja. Épp ezért az Ernst & Young arra számít, hogy a cseppfolyós gáz ára fokozatosan távolodik majd az olajétól és egyre inkább a kitermelőhelyi árak felé tolódik majd.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.