2006. július 25. 12:16

Élénk marad a jól megközelíthető irodák iránti igény az év hátralévő részében - áll az ECOSTAT legfrissebb előrejelzésében. A felmérés szerint szintén nő a bevásárlóközpontok és szállodák építésére alkalmas telkek kereslete.

Az ingatlanpiac bővülése elérte a jelenlegi időszak felső határát az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint, így a következő években csak néhány területen várható kisebb mértékű élénkülés. Az előrejelzésből az is kiderül, hogy az eladásra, bérlésre váró épületek, kereskedelmi centrumok, irodaházak, szállodák létesítése az előző évihez hasonló szinten lesz.

A korábbihoz hasonló ütemben épülnek "A" kategóriás irodaházak és a 4 és 5 csillagos szállodák, illetve az egyre több igényt kielégítő apartman-hotelek. Az ipari parkok terén telítődött a piac, s a raktárak és egyéb termelő-helyek iránti kereslet is stagnál. Változatlanul népszerűek a szupermarketek, illetve a bevásárlóközpontok építésére alkalmas telkek és az ezeken megvalósuló beruházások. Ezek építésében ráadásul egyre több olyan ingatlanfejlesztő cég vesz részt, amely kiszorult a lakásépítés piacáról.

Az előrejelzés szerint a kész ingatlanok csoportjában a forgalmazó cégek 5-7,5 százalékos árnövekedéssel számolnak. Az idei esztendő következő félévére az "A" kategóriás irodák ára várhatóan 7 százalékkal, a "B" kategóriás irodáké 5,9, az új logisztikai ingatlanoké pedig 7,5 százalékkal növekszik majd. Az új kereskedelmi építmények átlagosan 6,2 százalékkal kerülhetnek többe a következő hat hónapban, mint egy évvel korábban.

Az ECOSTAT kitér a kormányzat megszorító intézkedéseire is, amelyek az energiaárak módosításával érzékenyen befolyásolják egyes ingatlantípusoknál a fenntartási költségeket. Mindez megnehezíti majd a magas költségű ingatlanok eladhatóságát.

Menedzsment Fórum