2017. július 14. 13:46

Akár azonnal neki is lendülhetnek, így július 24-től már lehet is ilyet igényelni az Ersténél. Újdonság, hogy 3 éves kamatperiódusú minősített hitelt is kínál a bank, valamint a jelzáloghitel induló költségeinek visszatérítése mellett 100 ezer forinttal támogatja ügyfeleit.

Az Erste Bank Hungary Zrt. is folyósíthat a jövőben minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel pénteken.

(MTI)

A jegybank hozzáteszi, hogy a pozitív elbírálást követően a minősített hiteltermékek kihelyezése az Erste döntésétől függ, de akár azonnal megkezdheti azok nyújtását. Az újabb sikeres pályázattal tovább nő a minősített termékeket kínáló hitelintézetek köre, így a fogyasztók még több intézmény kínálatából választhatják ki a számukra legkedvezőbb lakáshitelt.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul.

A testület - a pénzintézetekkel konzultálva -  május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. E hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap. A minősítésének elnyerésének feltétele az is, hogy a hitelt egyenlő havi részletekben kelljen törleszteni.

A 2017. május 19-én közzétett feltételek alapján a minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a hitelintézetek.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet elsőként az FHB Kereskedelmi Bank terméke nyerte el, amely július elejétől már igényelhető a hitelintézet fiókjaiban. Az FHB Kereskedelmi Bank a Takarék csoport kereskedelmi bankja.

Ezt követően az MNB 50 takarékszövetkezet pályázatát fogadta el a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek forgalmazására.

Buócz Emese, az Erste Bank termékmenedzsment vezetője elmondta, hogy a fogyasztóbarát minősítést az elsők között elnyerő termékek több (3 éves, 5 éves, illetve 10 éves) kamatperiódust, és akár kedvezőbb feltételeket kínálhatnak, mint a piacon eddig megjelent fogyasztóbaráttá minősített hitelek. A hitelt építésre, illetve lakáscélú hitelkiváltásra is igénybe lehet venni, szemben az eddig a piacon elérhető fogyasztóbarát termékekkel, amelyeknél ezek a hitelcélok nem elfogadottak.

Természetesen emellett lakásvásárlásra is lehet fordítani az Erste kölcsönét. 

Nézzük meg egy példán, mit jelent a fogyasztónak az Erste Fogyasztóbarát hitele: egy használt lakás vásárlására felvett 20 éves futamidejű, ötmillió forint összegű, 3 éves kamatperiódusú Erste lakáshitel induló kamata 200 000 forint jövedelem mellett 3,59 százalék, míg THM-je 4,34 százalék, a törlesztőrészlet pedig havi 29 230 forint. 

Az Erste Bank eddigi magyarországi működése során egy Pécsnél is nagyobb méretű város otthonainak megvalósításában segédkezett. Az Erste hisz benne, hogy segíthet ügyfelei álmainak valóra váltásában, ezért most 100 000 forinttal támogatja az ügyfeleit, a jelzáloghitelhez kapcsolódó induló költségek visszatérítése mellett.  

mfor.hu