TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A finn Elcoteq Network Corporation elektronikai gyártásszolgáltató szerdán bejelentette, hogy tallini tevékenységének nagy részét eladja termékei egyik fő vásárlójának, a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártónak közel 30 millió euróért.

A nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítja ezentúl az Elcoteq, áll a közleményben.

Az Elcoteq 1600 embert foglalkoztat az észt fővárosban, Tallinban, közülük 1200 átkerül az Ericssonhoz. Az Elcoteq kisebb keretben, de folytatja tevékenységét Tallinban is, speciális berendezéseket gyártva. Az Ericsson ellátását is folytatja az Elcoteq, más telephelyeiről.

Ez utóbbiak sorában központi szerepet szánnak a pécsi gyártóhelynek. Január óta, a piaci helyzet gyors rosszabbodásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Ennek keretében áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett. Ez nem járt újabb létszámcsökkentéssel, de a kevesebb megrendelés miatt összevonták a termelést, és a legkisebb alapterületű üzemből raktár lett. Az Elcoteq mintegy négyezer embert foglalkoztat Pécsett, ennek egynegyede kölcsönzött munkaerő.

Baranya megye legnagyobb cége január közepén mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt  munkást küldött el. A szerkezetváltási program következő lépésében a finn cég felmérte, hogy egy nagy európai gyártóhely elegendő a jelenlegi és a közeljövőben várható termelési szükséglethez. A nagy volumenű európai gyártást ezért Pécsett összpontosítják, az Elcoteq közleménye szerint.

Az Elcoteq 1998-ban telepedett meg Magyarországon, a legnagyobb termelő egységei Baranya megyében vannak. 2005 óta a négy kontinens 15 országában tevékenykedő vállalat európai központja is Magyarországon, Budapesten működik. Az Elcoteq 13,5 milliárd forint értékű beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.

Az első negyedévben az Elcoteq vesztesége adó után 46,1 millió euró volt, négyszer nagyobb az egy évvel korábbi, 11,3 milliós hiánynál. A nettó értékesítés 48,3 százalékkal 470 millió euróra csökkent 908,7 millióhoz képest.

Tavaly az Elcoteq vesztesége 64 millió euró volt adó után, a helyzet javult 2007-hez képest, amikor 106,5 millió eurós volt a cég vesztesége. A nettó értékesítés 3,443 milliárd euróra csökkent 4,043 milliárdról. A cég 2003 óta közel megkétszerezte termelését a 2007-es csúcsévre, de adózott eredménye utoljára 2006-ban volt, 12,1 millió euró. A cég az elektronikai gyártásszolgáltatás területén a legnagyobb Európában és a hatodik a világon.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.