3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A finn Elcoteq Network Corporation elektronikai gyártásszolgáltató szerdán bejelentette, hogy tallini tevékenységének nagy részét eladja termékei egyik fő vásárlójának, a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártónak közel 30 millió euróért.

A nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítja ezentúl az Elcoteq, áll a közleményben.

Az Elcoteq 1600 embert foglalkoztat az észt fővárosban, Tallinban, közülük 1200 átkerül az Ericssonhoz. Az Elcoteq kisebb keretben, de folytatja tevékenységét Tallinban is, speciális berendezéseket gyártva. Az Ericsson ellátását is folytatja az Elcoteq, más telephelyeiről.

Ez utóbbiak sorában központi szerepet szánnak a pécsi gyártóhelynek. Január óta, a piaci helyzet gyors rosszabbodásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Ennek keretében áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett. Ez nem járt újabb létszámcsökkentéssel, de a kevesebb megrendelés miatt összevonták a termelést, és a legkisebb alapterületű üzemből raktár lett. Az Elcoteq mintegy négyezer embert foglalkoztat Pécsett, ennek egynegyede kölcsönzött munkaerő.

Baranya megye legnagyobb cége január közepén mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt  munkást küldött el. A szerkezetváltási program következő lépésében a finn cég felmérte, hogy egy nagy európai gyártóhely elegendő a jelenlegi és a közeljövőben várható termelési szükséglethez. A nagy volumenű európai gyártást ezért Pécsett összpontosítják, az Elcoteq közleménye szerint.

Az Elcoteq 1998-ban telepedett meg Magyarországon, a legnagyobb termelő egységei Baranya megyében vannak. 2005 óta a négy kontinens 15 országában tevékenykedő vállalat európai központja is Magyarországon, Budapesten működik. Az Elcoteq 13,5 milliárd forint értékű beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.

Az első negyedévben az Elcoteq vesztesége adó után 46,1 millió euró volt, négyszer nagyobb az egy évvel korábbi, 11,3 milliós hiánynál. A nettó értékesítés 48,3 százalékkal 470 millió euróra csökkent 908,7 millióhoz képest.

Tavaly az Elcoteq vesztesége 64 millió euró volt adó után, a helyzet javult 2007-hez képest, amikor 106,5 millió eurós volt a cég vesztesége. A nettó értékesítés 3,443 milliárd euróra csökkent 4,043 milliárdról. A cég 2003 óta közel megkétszerezte termelését a 2007-es csúcsévre, de adózott eredménye utoljára 2006-ban volt, 12,1 millió euró. A cég az elektronikai gyártásszolgáltatás területén a legnagyobb Európában és a hatodik a világon.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!