2001. november 12. 11:00

Járai Zsigmond szerint a magyar európai uniós tagság 2004-re tehető, és 2006-ban várhatóan már bevezethető lesz az euró.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Trilaterális Bizottság Európai Tagozatának szombati budapesti ülésén azt mondta: Magyarország nagyon bizakodó országgá vált, és igazi gazdasági csodát vitt végbe az elmúlt években.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az elmúlt évek sikereiből kiemelte, hogy eddig több mint 22 milliárd dollár működő tőke érkezett az országba és a magyar export 20 százalékkal nőtt. Az európai uniós tagságról elmondta, hogy az 2004 tehető, és 2006-ban várhatóan már bevezethető lesz Magyarországon az euró. Ennek előnyeiről azt mondta, hogy stabil fizetőeszköze lesz az országnak, amely stabilizálja a gazdaságot is, és az EU-csatlakozással nő majd az export és a GDP is.

Magyarország kész arra, hogy eleget tegyen minden EU-kritériumnak, nem szeretnénk alkudozni - mondta a jegybank elnöke. Járai Zsigmond egyedüli gondnak az inflációt nevezte, amely magasabb, mint az uniós átlag, de folyamatosan csökken.

Az év végére 7-7,5 százalékra, jövő év végére pedig 4,5 százalékra becsülte az éves inflációt. A 2004-es inflációs célkitűzés 2 százalék - hangsúlyozta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.