2009. május 13. 07:34

Az Európai Unió által valaha kiszabott legnagyobb büntetés elé néz az Intel chipgyártó versenykorlátozó tevékenysége miatt.

Szakértők szerint a cég - gazdasági erőfölényének kihasználása miatt - a Microsoft szoftveróriásra 2004-ben kiszabott, mintegy félmilliárd eurós büntetéshez hasonló összegre számíthat, egyesek szerint azonban az egymilliárd eurót is elérheti az összeg. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve viselkedése megváltoztatására is kötelezte a társaságot - közli a BBC.

A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártójának számító, az európai piac 80 százalékát lefedő Intelt azzal vádolták meg, hogy lefizette a számítógépgyártókat azért, hogy kisebb riválisával, az Advanced Micro Devices-zal (AMD) ne kössenek üzleteket Európában. Az ügy már majdnem egy évtizede folyik, az AMD 2000-ben panaszolta be az EB-nél vetélytársát.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.