2p

A holland kormány kedden megadta az engedélyt a legnagyobb európai gáztározó megépítésére a környékbeli lakosok tiltakozása ellenére is.

A Bergermeer gáztározó elkészülte után 4,1 millió köbméter gáz tárolására lesz alkalmas. A létesítményt a többségi tulajdonos, a 75 százalékban az abu-dzabi kormány tulajdonában lévő Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) üzemelteti majd.

A projekt kivitelezése azért váltotta ki a közeli Alkmaar lakosságának tiltakozását, mert attól tartanak, hogy a kimerült gázlelőhelybe pumpált földgáz talajmozgást, földrengést okozhat.

Áprilisban a kormány biztonsági fenntartásokra hivatkozva egyszer már elhalasztotta a döntést a Bergermeer prjekt kivitelezési engedélyéről.

"A gáztározó biztosítja majd az elegendő gázellátást a téli hónapokban, a magas felhasználás idején" - mondta Maxime Verhagen, gazdasági, mezőgazdasági és innovációs miniszter.

A 800 millió eurós Bergermeer projekt 60 százalékban a TAQA, 40 százalékban pedig a holland állami Energie Beheer Nederland BV tulajdonában van. Az orosz Gazprom párnagázzal látja el a tározót az elkészülte utáni használat fejében. A tározó feltöltése a tervek szerint 2013-ban kezdődik meg, kereskedelmi hasznosítása pedig 2014-ben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!