A magyar dolgozók 40 százaléka nem szakítja meg munkáját egy ebéd erejéig, hanem az asztalánál ülve fogyasztja el azt. Erre különösen a 30 feletti korosztály tagjai és a nők hajlamosak, akik férfi kollégáiknál 7 százalékkal nagyobb arányban ebédelnek és dolgoznak párhuzamosan – derül ki a Profession.hu több mint 2400 dolgozó megkérdezésével készült felméréséből.
Azok közül, akik egyáltalán ebédelnek, közel 80 százalékuk otthonról hozza az ételt és mindössze 6 százalékuk eszik ebédidőben vendéglátóhelyen, munkahelyi menzán, ami némi mozgást, kikapcsolódást és feltöltődést jelenthet. Az egészséges táplálkozás sem éppen prioritás a munkahelyen, a dolgozók mindössze 15 százaléka eszik naponta ötször, míg tízóraizni vagy uzsonnázni csupán a munkavállalók egyharmada szokott.
Ezzel szemben a kávézás része a mindennapoknak, a megkérdezettek 73 százaléka kávézik rendszeresen, nem ritka, hogy napi 4 vagy több alkalommal. A nemek szerinti bontásból kiderül, hogy a férfiak 11 százaléka naponta 4 vagy több alkalommal kávézik, míg a nők csupán 7 százaléka esik ebbe a kategóriába. A másodállásban dolgozók, megközelítőleg 14 százalék, napi több mint 4 kávéval tartja ébren magát.
A reprezentatív eredményeket a Gfk 2012-ben végzett kutatása is alátámasztja: csupán minden tízedik magyar figyel arra, hogy egészségesen táplálkozzon. A felnőtt lakosság 29 százaléka rendszertelenül eszik és 42 százalékuk egyáltalán nem figyel arra, hogyan hat a testsúlyára és a közérzetére az elfogyasztott étel.
mfor.hu