2017. február 23. 12:40

Tovább erősödik a verseny a magyar távközlési piacon, és részben ez az indoka annak, hogy az idén a Magyar Telekom kisebb bevételt és eredményt vár.

Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese csütörtökön, az évértékelő sajtótájékoztatón kihívásokkal telinek nevezte a táraság idei évi pénzügyi terveit, amelyben 2 százalékos bevétel- és 3,2 százalékos EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény-csökkenést kalkulált a vállalat.

Hozzátette, a visszaesést a Telekom a beruházások kismértékű mérséklésével igyekszik kompenzálni. Elmondta, a csökkenés részben azzal is indokolható, hogy az előző években a beruházások mértéke felfokozott volt a hálózatfejlesztések miatt.

Arra a kérdésre, hogy a kiugró 2016-os eredmények és készpénztermelő képesség ellenére miért javasol az igazgatótanács az elemzők által várt 32 forintnál alacsonyabb, 25 forintos osztalékot, Szabó János elmondta: a cég nettó eladósodottsági rátája (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) rendszeresen túllépte a 30-40 százalék közötti tartományt. Közölte, 2016 végére a ráta 39,3 százalékra javult, de "komfortosabb szintet" szeretnének elérni, a sáv közepét. Emellett a verseny- és szabályozási környezet, a bizonytalansági tényezők miatt tartalékképzésre is szükség van, ezért a felszabaduló erőforrásnak csak egy részét fizetik ki osztalékként - mondta.

Christopher Mattheisen vezérigazgató az eseményen sikernek nevezte a vállalat 2016-os eredményeit. Kiemelte, hogy a vezetékes hálózatfejlesztés eredményeként két év alatt egymillió új háztartást értek el nagysebességű szélessávú internettel, az idén pedig 270 ezer háztartás elérése a cél, ezzel több mint 3 millió magyar háztartásban lesz elérhető a másodpercenként legalább 30 megabites letöltési sebességű internet. Hozzátette: az idei vezetékes fejlesztések mintegy ötöde uniós forrással valósul meg.

A vezérigazgató elmondta, hogy 2016. a nagy beruházások éve volt nemcsak a vezetékes, hanem a mobil üzletágban is. A lakossági 4G hálózat országos külső lefedettsége 98 százalékra nőtt, a beltéri lefedettség pedig 87 százalékos lett.

A távközlési társaság éves árbevétele 2016-ban 602,65 milliárd forint volt, 8,2 százalékkal alacsonyabb a 2015. évi 656,3 milliárdnál, a társaság részvényeseire jutó nettó eredmény viszont csaknem duplájára, 54,28 milliárd forintra emelkedett. A Telekom szerdán bejelentette, hogy a 2016. év után 25 forint osztalékfizetést javasol a közgyűlésnek, a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2017. évi eredmény után szintén 25 forintos osztalékot céloznak meg. A vállalat tavaly 15 forint osztalékot fizetett.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.