2p

Kiterjedt "mentőakció" indult csütörtökön több ezer, külföldön rekedt brit vakációzó hazaszállítására, miután hirtelen csődöt jelentett a legnagyobb skóciai székhelyű légitársaság.

Az Edinburghban bejegyzett, Flyglobespan nevű cég, amely elsősorban melegégövi üdülőhelyekre repült, előző este jelentette be, hogy minden járatát leállítja, miután anyavállalata, a Globespan csődgondnokság alá került.

Csütörtöki összesítések szerint 4.500 utas rekedt a világ különböző pontjain, legtöbbjük Egyiptomban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában.

A brit polgári repülésügyi hatóság csütörtökön ismertetett adatai szerint közülük csak 1.100-nak van olyan utasbiztosítása, amelynek alapján a hatóság gondoskodni tud hazajuttatásukról, a többieknek maguknak kell megoldaniuk a hazautazásukat. Ez számos esetben igen nehéznek bizonyulhat, mivel sok utas olyan üdülőhelyen rekedt, ahová csak charterjáratok közlekednek Nagy-Britanniából, ezek többsége azonban tele van.

Két nagy fapados légitársaság, az easyJet és a Ryanair ugyanakkor közölte: csökkentett áron kész hazaszállítani azokat az utasokat, akik olyan helyeken vannak, ahová a két cég járatokat közlekedtet. A charterjáratokat is üzemeltető Thomas Cook utazási iroda szintén felajánlott többletkapacitásokat.

A külföldön rekedt utasok számát azonban sokszorosan meghaladja azoké, akik ezután utaztak volna év végi szabadságra a Flyglobespan valamelyik járatával. A cég foglalási listáin csaknem 120 ezer utasnév szerepel.

Az idei karácsonyi utazási szezon igen rosszul indult a brit vakációzók számára. A legnagyobb brit légitársaság, a British Airways (BA) légi utaskísérői példátlan hosszúságú, 12 napos sztrájkot terveznek december 22-ei kezdettel, tiltakozva a munkakörülményeiket és javadalmazásukat érintő takarékossági intézkedések ellen.

A tárgyalások a BA vezetése és a szakszervezetek között még csütörtökön is folytak, ha a sztrájkot a terveknek megfelelően megtartják, az csaknem egymillió utast érintene.

Sztrájkot terveznek a karácsonyi időszakra a Londont Párizzsal és Brüsszellel összekötő Eurostar szuperexpresszek brit mozdonyvezetői is, jóllehet a cég arra számít, hogy a francia és a belga mozdonyvezetőkkel fenn tudja tartani a menetrendszerű forgalmat.

A londoni Heathrow és a skóciai Aberdeen repülőterének csomagrakodói is sztrájksorozatra készülnek karácsony és újév között.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!