2008. július 21. 15:19

A Mol és az OMV közül az osztrák cég járhat a legrosszabbul kettejük hosszúra nyúló "családregényében", véli hétfői elemzésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint mindkét cég a domináns térségi iparági konszolidáló akar lenni, de míg a Molnak sikerült "összetákolnia" egy szövetségesi hálózatot, tőketársításra lépve a cseh CEZ-zel és az ománi OOC-val, az OMV jórészt egyhelyben topogott.

A magyarok legutóbbi manővere - a horvát INA olajcég ellenőrző részének megszerzését célzó terv múlt heti bejelentése - siker esetén még jobban eltávolítja a Molt az OMV markától, fogalmaz a Financial Times hétfői kommentárja.

A Standard & Poor's a múlt héten negatív előjelű figyelőlistára vette a Mol "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású adósbesorolását, az INA 30 százaléknyi, nem a horvát kormány kezén lévő részvényhányadának felvásárlási tervére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a negatív figyelőlistára vétel a potenciális további adósságnövekedést tükrözi, tekintve, hogy a 30 százaléknyi részre teendő esetleges konkrét ajánlat "költséges lenne", közel járna a kétmilliárd dollárhoz.

A hétfői Financial Times szerint azonban az OMV-vel vívott, második évébe lépő csatában a Mol halad jobban, és itt ütközik ki az OMV kivárásra játszó taktikájának hibája: miközben a körülmények változnak, az osztrák cég haditerve nem.

A Financial Times ettől függetlenül "különösen rondának" nevezi a Mol védekezési módszerét. A magyar cég "leghatékonyabb taktikája" a részvények visszavásárlása és baráti cégeknél, intézményeknél való "parkoltatása", áll az elemzésben, amely szerint a részvényárak azt jelzik, hogy sem a Mol, sem az OMV vezetése nem rokonszenves a befektetők szemében.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.