<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Mol és az OMV közül az osztrák cég járhat a legrosszabbul kettejük hosszúra nyúló "családregényében", véli hétfői elemzésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint mindkét cég a domináns térségi iparági konszolidáló akar lenni, de míg a Molnak sikerült "összetákolnia" egy szövetségesi hálózatot, tőketársításra lépve a cseh CEZ-zel és az ománi OOC-val, az OMV jórészt egyhelyben topogott.

A magyarok legutóbbi manővere - a horvát INA olajcég ellenőrző részének megszerzését célzó terv múlt heti bejelentése - siker esetén még jobban eltávolítja a Molt az OMV markától, fogalmaz a Financial Times hétfői kommentárja.

A Standard & Poor's a múlt héten negatív előjelű figyelőlistára vette a Mol "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású adósbesorolását, az INA 30 százaléknyi, nem a horvát kormány kezén lévő részvényhányadának felvásárlási tervére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a negatív figyelőlistára vétel a potenciális további adósságnövekedést tükrözi, tekintve, hogy a 30 százaléknyi részre teendő esetleges konkrét ajánlat "költséges lenne", közel járna a kétmilliárd dollárhoz.

A hétfői Financial Times szerint azonban az OMV-vel vívott, második évébe lépő csatában a Mol halad jobban, és itt ütközik ki az OMV kivárásra játszó taktikájának hibája: miközben a körülmények változnak, az osztrák cég haditerve nem.

A Financial Times ettől függetlenül "különösen rondának" nevezi a Mol védekezési módszerét. A magyar cég "leghatékonyabb taktikája" a részvények visszavásárlása és baráti cégeknél, intézményeknél való "parkoltatása", áll az elemzésben, amely szerint a részvényárak azt jelzik, hogy sem a Mol, sem az OMV vezetése nem rokonszenves a befektetők szemében.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.