2008. január 9. 12:49

A Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft. üzemének építését február végén kezdik meg a szolnoki ipari parkban, amennyiben ezt az időjárás megengedi - közölte a Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A svájci cég új, vasúti kocsikat készítő üzemének az ipari parkba települése elől az utolsó akadály is elhárult, miután még tavaly év végén aláírták a földbérletről szóló szerződést a Szolnoki Ipari Park Kft.-vel - tette hozzá a cégvezető.

Tájékoztatása szerint az üzem tervezése, a szükséges engedélyek beszerzése már megkezdődött, és 2008 utolsó negyedévében már negyven alumínium kocsitestet akarnak gyártani.

A Stadler Szolnokra települését tavaly októberben egy szándéknyilatkozat aláírása előzte meg, amit a helyi önkormányzatnak illetve a svájci cég vezető testületének is jóvá kellett hagynia. Előbb a szolnoki önkormányzat döntött arról, hogy az ipari parkjában nyolc hektárnyi területet tizenöt évre használatba ad egy euró plusz áfa évi földhasználati díj ellenében az üzem építéséhez.

A Stadler évi kétszáz alumínium kocsitestet fog gyártani, ha a szolnoki üzem teljes kapacitással működik. A cég jelenlegi igénye éves átlagban mintegy ötszáz darab kocsiszekrény, amelyből jelenleg 330-340-et a svájci Bussnangban állítanak elő. A Stadler további magyarországi beruházásait befolyásolhatják a régió piaci viszonyai. Jelenleg érdeklődés mutatkozik az emeletes vonatuk iránt is, és ha bejönnek a számítások, akkor ilyet is gyárthatnak a jövőben  
Szolnokon.

A Tisza-parti város vezetése azt várja a négyszáz embernek munkát adó, tízmilliárd forintos beruházástól, hogy az új modern ipari technológia meghonosítását végző, adófizető gazdasági társaság lendületet ad gazdasága fejlődésének.

MTI/Menedzsment Fórum

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés