TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2001. március 12. 11:00

Mind a Nasdaq, mind a Dow Jones Industrial Avarage gyászos napot zárt. A technológiai papírok mutatója 6,3 százalékot, a New Yorki tőzsde mutató pedig több mint 4 százlékot zuhant.

Az elmúlt napok csendesebb piaci eseményei után kellemetlen meglepetésben volt részük az amerikai részvénybefektetőknek. Mind a Nasdaq, mind a Dow Jones Industrial Avarage gyászos napot zárt. A technológiai papírok mutatója 6,3 százalékot, a New Yorki tőzsde mutató pedig több mint 4 százlékot zuhant. A Nasdaq így lefele átlépte a 2000 pontos határt, ami 27 hónapos negatív rekordot jelent.

A szakemberek az esést két okra vezetik vissza, egyrészt újra felerősödtek a recessziótól való félelmek, másrészt a romló vállalati eredmények, és kilátások is gyengítő tényezők a piacon.

Úgy tűnik a romló cégadatokat súlyosan bünteti a piac! Az index esésében szerepet játszó részvénytársaságok a mai nap, illetve a közelmúltban figyelmeztettek a gyengülő nyereség kilátásukra. Így a vezető részvények közül a Cisco, amely alkalmazotti létszámának csökkentését jelentette be 10%-ot, az profit warningot kiadó svéd Ericsson majd 25%-ot, de csatlakozott a nagy vesztesek táborához az Intel is amely még múlt hét csütörtökén figyelmezette befektetőit. Persze voltak olyan cégek, amelyek "mindenféle figyelmeztetés nélkül" zuhant, így a Microsoft és a General Electric.

A szakértők közül többen óvatosságra intenek - miközben néhány hónapja még szintén az ő tanácsukra vásároltak nyakra-főre az emberek részvényeket. Van néhány olyan negatív hang is, mely szerint az 1973-as tőzsdeválsághoz hasonló hosszan elhúzódó nehéz időszakra kell felkészülniük a befektetőknek.

A magyar tőzsde sem fog holnap kibújni az amerikai események alól, így a Matáv agresszív eladására számít egy anonimitásban maradni akaró bróker. Véleménye szerint a következő időszakban New Yorkra kell vetni vigyázó tekintetünk, hiszen az ottani események fogják a magyar eseményeket is determinálni. A Matávval kapcsolatban most már állítólag olyan találgatás is van, mely szerint akár még az egykori 730 forintos kibocsátási árát is megközelítheti. Mindenesetre a mai New York-i kereskedésben elért 855 forintos záróára majd két százalékkal marad el a hazaitól.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.