2010. július 2. 15:44

Több hónapos biztató erősödés után júniusban lefékeződtek az amerikai autóeladások - írta a pénteki The New York Times.

Az autógyártók 983 ezer személy- és könnyű teherautót értékesítettek, ez az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékos javulást jelez - 2009 az amerikai autópiac sötét éve volt -, májushoz viszonyítva viszont 11 százalékos a visszaesés. Szakértők attól tartanak, hogy az autóipari kilábalás megtorpanhat.

Az amerikai gyártók között a General Motors 12 százalékkal tudta növelni eladásait 2009 júniusához képest, a Ford 13, a Chrysler 35 százalékos emelkedést ért el. A Chrysler szakértők szerint a vállalati és kormányzati eladások növekedésével tudott kiemelkedő eredményt elérni. A visszahívási botrányok által megtépázott tekintélyű japán Toyota 7 százalékos növekedést produkált.

Az autóeladások lankadását elemzők a tőzsdei mutatók romlásával, valamint a gazdaság állapotával kapcsolatos félelmekkel magyarázzák: a fogyasztók egy része ismét kivár, elhalasztja az új autó vásárlását.

A Honda 6, a Nissan 11 százalékkal fokozta eladásait az amerikai piacon egy évvel korábbihoz képest. A Volkswagen 11, a BMW 12 százalékkal erősítette piacát. Az amerikai autógyártók optimisták, abban reménykednek, hogy a kereslet a második félévben ismét növekedni fog.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.