<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába esett ki tavaly az NBI-ből a Puskás FC, a bevételek ennek ellenére szárnyaltak és lassan már az elsőosztályú klubokat is lepipálják.

Egészen elképesztő számokat tartalmaz a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány focicsapatának tavalyi évi beszámolója:

a bevételek 52 százalékkal ugrottak meg, a csapatot működtető cég nyeresége pedig több mint 300 (!!!) százalékkal emelkedett.

Mindezt annak ellenére hozták össze, hogy tavaly kiestek az NBI-ből.

A Puskás Futball Club Kft. 2016-ban 2,2 milliárd forintos nettó árbevételt ért el az előző évi 1,4 milliárd után. Megdöbbentő, de a klub ezzel beérte a Fradit, melynek 2015-ben (friss beszámolója egyelőre még nem publikus) 2,178 milliárd folyt be a kasszájába és megelőzte a Videotont, melynek 2,044 milliárd volt a bevétele 2015-ben. Így nem túl merész kijelentés, hogy a másodosztályból újból elsőosztályba jutó klub a hazai profi futball egyik legtöbb pénzből gazdálkodó gárdája lett.

Rendkívül látványos a növekedés

A kiegészítő melléklet azonban jótékonyan hallgat az árbevételekről, nemes egyszerűséggel ezt a részt kihagyták a dokumentumból, így nem derül ki, minek is köszönhető a kiugró mértékű bevételnövekedés. Ha tippelnünk kellene, nem vállalnánk túl nagy kockázatot azzal, ha a jegy- és bérletértékesítés megugrását kizárnánk a sorból. A magyarfutball.hu adatbázisa szerint a Puskás FC-nek valahol 734 körül lehet az átlagos nézőszáma, ráadásul információink szerint még a hétvégi bajnokavatónak beharangozott hazai mérkőzésre is ingyenjegyek és buszos fuvarozás ígéretével igyekeztek minél több nézőt szerezni a Balmazújváros elleni meccsre.

Reális lehetőségnek tartjuk ugyanakkor a hirdetési és reklámtevékenységből származó árbevétel jelentős megugrását, ahogy azt korábban a Mezőkövesd esetében is láthattuk. A Zsóry tavaly ugyanis 133 milliós bevételhez jutott ennek köszönhetően, ami bőven túlszárnyalja a Loki 79 millióját is. Nem tartanánk ördögről valónak, hogy a közbeszerzéseken rendre taroló támogatócégek marketing szempontból kiváló lehetőséget látnának a Puskásban, annak ellenére is, hogy egy szezont a másodosztályban kellett kibekkelni.

A bevételek növekedésével párhuzamosan 31 százalékkal 426 millióra ugrott az anyagjellegű ráfordítások értéke, a személyi jellegűre pedig 13,8 százalékkal többet, 847,5 milliót költöttek a Puskásnál. A növekedés a létszám gyarapodásának is köszönhető, a beszámoló szerint átlagosan 73 főt foglalkoztattak a korábbi 64 után. Az átlagos bérköltség egy főre egy hónapban így 750 529 forintra csökkent a korábbi 776 518 után.

Mindezek után üzemi szinten 936 millió forintos nyereséget realizálhatott a klub, mely egymillió forint híján megegyezik az adózás előtti eredménnyel. A 133,5 milliós adófizetési kötelezettség után 801,5 millió forint nyereség maradt a kasszában, amit a tulajdonos nem vett ki osztalékként, azt bent hagyta a társaságban.

Mindezt ráadásul úgy sikerült elérniük, hogy a korábbi 358,4 millió forintos kötelezettségüket 179,5 millió forintra apasztották. 

Székely Sarolta
mfor.hu