<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az iparűzési adó megfelezését tervezi Hatvan városa a gazdasági krízisre tekintettel 2010-től. A terv elfogadása esetén a jelenlegi 1,9 százalékos mérték egy százalékra csökken a 23 ezer lakosú településen - közölte Érsek Zsolt, Hatvan polgármestere.

Ezzel azt kívánják üzenni a helyben működő vállalkozásoknak, hogy "ne menjetek el", másoknak pedig azt, hogy Hatvan kedvező befektetési környezetet kínál - tette hozzá.

Az önkormányzati vezető elmondta: 2008-ban 1,9 milliárd forintnyi iparűzési adót szedett be az önkormányzat. Igaz ugyan, hogy a tervezett intézkedés több százmilliós kiesést jelent, ám az sokkal inkább veszélyeztetné a költségvetést, ha elhagynák a települést a városban működő cégek. Ha pedig tönkremennek akkor semmilyen adó nem folyna be a település kasszájába - mondta a polgármester.

Hatvan egyébként az Észak-magyarországi régió egyik legfejlettebb városa, az ipari park megtelt, egyebek mellett itt működik a Bosch legnagyobb magyarországi járműelektronikai gyára. Utóbbi 250 ember elbocsátását jelentette be a napokban a rendelésállomány csökkenése miatt, ugyanakkor jelezte: hosszútávon is foglalkoztatni kívánja a maradék 2800 dolgozót.

A polgármester elmondta, hogy a bejelentett leépítés alapvetően nem érinti a város munkaerőpiacát, ugyanis bizonyos területeken továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. Példaként említette, hogy a helyi Tesco áruházba a nyitás előtt alig találtak munkaerőt.

A helyi képviselőtestület január 29-i ülésén dönthet az iparűzési adó megfelezéséről.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.