TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A HACCP-elvek rendszerének alkalmazása Magyarországon 2002. Január 1-jétől lesz kötelező.

A HACCP-elvek rendszerének alkalmazása Magyarországon 2002. Január 1-jétől lesz kötelező, ám megindult a kezdeményezés annak érdekében, hogy az időpontot 2003. január 1-jére toljuk ki -- közölte Tusor András, a Gazdasági Minisztérium szakértője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hétfő délutáni rendezvényén.

A HACCP mozaikszó, a Hazard Analysis Critical Control Points (veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok) angol szavak kezdőbetűiből tevődik össze. A vendéglátásban, a közétkeztetésben és az egyes élelmiszerek gyártásában alkalmazható minőségbiztosítási módszer lényege a megelőzés. Meghatározza a jellemző veszélyeket és a szabályozásukra szolgáló megelőző intézkedéseket.

Magyarországon e módszert már számos nagy cég bevezette, elsősorban a közétkeztetésben. Alkalmazásának kötelező tétele részben összefüggésben áll hazánk küszöbönálló EU-tagságával, továbbá azzal, hogy Magyarország élelmiszert exportál többek között Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba. E piacokon pedig elvárás, hogy ez a rendszer az élelmiszergyártásban is működjék.

Van egy pályázati rendszer, amelynek köszönhetően a HACCP-rendszer bevezetése költségeinek ötven százalékát el lehet nyerni -- jelezte Tusor. A gazdasági tárca olyan kézikönyv kiadását tervezi, amelyben feltehetően benne lesz mindaz, miként lehet egy üzletbe bevezetni a HACCP-rendszert. A könyv ára előreláthatólag kevesebb lesz ötezer forintnál. A kamarák segítségét pedig abban kérik, hogy vegyenek részt a könyv terítésében a vállalkozók körében, akik a rendszert tanácsadó nélkül, saját maguk is bevezethetik. Fontos az is -- húzta alá a Gazdasági Minisztérium szakértője --, hogy nem kell akkreditáltatni a rendszert. Szükség lesz ugyanakkor dokumentálására, amit ugyancsak elvégezhet maga a vállalkozó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.