A HACCP-elvek rendszerének alkalmazása Magyarországon 2002. Január 1-jétől lesz kötelező, ám megindult a kezdeményezés annak érdekében, hogy az időpontot 2003. január 1-jére toljuk ki -- közölte Tusor András, a Gazdasági Minisztérium szakértője a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara hétfő délutáni rendezvényén.
A HACCP mozaikszó, a Hazard Analysis Critical Control Points (veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok) angol szavak kezdőbetűiből tevődik össze. A vendéglátásban, a közétkeztetésben és az egyes élelmiszerek gyártásában alkalmazható minőségbiztosítási módszer lényege a megelőzés. Meghatározza a jellemző veszélyeket és a szabályozásukra szolgáló megelőző intézkedéseket.
Magyarországon e módszert már számos nagy cég bevezette, elsősorban a közétkeztetésben. Alkalmazásának kötelező tétele részben összefüggésben áll hazánk küszöbönálló EU-tagságával, továbbá azzal, hogy Magyarország élelmiszert exportál többek között Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba. E piacokon pedig elvárás, hogy ez a rendszer az élelmiszergyártásban is működjék.
Van egy pályázati rendszer, amelynek köszönhetően a HACCP-rendszer bevezetése költségeinek ötven százalékát el lehet nyerni -- jelezte Tusor. A gazdasági tárca olyan kézikönyv kiadását tervezi, amelyben feltehetően benne lesz mindaz, miként lehet egy üzletbe bevezetni a HACCP-rendszert. A könyv ára előreláthatólag kevesebb lesz ötezer forintnál. A kamarák segítségét pedig abban kérik, hogy vegyenek részt a könyv terítésében a vállalkozók körében, akik a rendszert tanácsadó nélkül, saját maguk is bevezethetik. Fontos az is -- húzta alá a Gazdasági Minisztérium szakértője --, hogy nem kell akkreditáltatni a rendszert. Szükség lesz ugyanakkor dokumentálására, amit ugyancsak elvégezhet maga a vállalkozó.
Felértékelődő minőségbiztosítás
A HACCP-elvek rendszerének alkalmazása Magyarországon 2002. Január 1-jétől lesz kötelező.