2008. május 13. 14:24

A Magyar Posta a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDb) fordult kedden, és azt kérte a testülettől, hogy vizsgálja meg a kerékpár-beszerzési tender menetét, a vizsgálat alatt függessze fel a már megkötött szerződést - jelentette be Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: információjuk szerint vélhetően sérült a közbeszerzési eljárás versenysemlegessége, tisztasága.

A Magyar Posta Zrt. nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében 4 800 kerékpárt, további opciót, illetve öt évre szervizszolgáltatást vásárolt mintegy 1,1 milliárd forint értékben.

Az ügy hátteréről Szűts Ildikó elmondta: pénteken a HVG újságírója megkereste a céget kérdéseivel, ezek alapján olyan információ birtokába jutott, amelyek révén azonnali vizsgálatot rendelt el.

Az elmúlt három nap vizsgálata során eddig kiderült, alapos a gyanú, hogy a tender közbeszerzési bizottságának elnöke, aki Pécsett a Magyar Posta beosztott munkatársa, jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győzteshez a tender kiírása előtt, illetve annak folyamatában. Eddigi információk szerint a közbeszerzési bizottság elnöke nem munkaidőben járt Szlovéniában a kerékpárgyártónál, a későbbi nyertes szállító, a győri Cronopont Kft. oldalán.

Szűts Ildikó elmondta: a Magyar Posta az érintett munkatársat a munkavégzés alól felmentette a vizsgálat idejére. A döntőbizottság vizsgálati eredménye alapján döntenek a további lépésről, köztük a munkajogi kérdésekről.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, ha a KDb megsemmisíti az eljárást, akkor újat írnak ki.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.