TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. december 22. 07:15

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint januárban megegyezés születhet az oroszokkal a Malév sorsáról; a légitársaság iránt két komoly érdeklődő is van - a miniszterrel a szerdai Napi Gazdaság közöl interjút.

A lap szerdai számában megjelent terjedelmes nyilatkozatban a miniszter közölte, hogy a továbbiakban nem lesz orosz tulajdon a magyar légitársaságban. Fellegi Tamás elmondta, hogy január közepén-végén lehetséges a következő oroszországi tárgyalási forduló. Az előkészítése során az energetikai együttműködési csomag témája közelebb van a megoldáshoz, a  Molban lévő orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftegaz) tulajdonában lévő részvénypakettről folyó tárgyalások már lassabban haladnak.

A Paksi Atomerőmű bővítésének orosz közreműködésére vonatkozó kérdésre Fellegi Tamás azt válaszolta: szerencsésnek tartaná, ha több országból származó vállalatok alkotnának konzorciumot a pályázatra. Megjegyezte: az atomerőmű bővítéséről az orosz mellett  német, francia, amerikai, finn és dél-koreai partnerekkel is folytak már megbeszélések.

A minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy az atomerőmű bővítésről a tél folyamán döntsön. Fellegi Tamás  megemlítette, hogy a tárca elkészítette az energiastratégiát, ami hamarosan a kormány elé kerül. Ennek jóváhagyása után lehet foglalkozni a paksi bővítés időzítésével és módjával. Ekkor határoz a kormány a finanszírozás kérdésében is. A döntés előkészítéséhez a nemzeti fejlesztési minisztérium legalább három verziót készít.  

"Az Új Széchenyi Tervet (ÚSZT) január 15. környékén hirdetjük meg" - nyilatkozta a miniszter, hozzátéve, hogy a tárca foglalkozik olyan konstrukcióval is, amelyek hitelformájú támogatást adnak kis- és közepes vállalkozásoknak.

A negyedik mobilszolgáltatói pályázatra vonatkozó kérdésre pedig azt mondta: a tendert esetleg 2011-ben lehet kiírni a magyarországi piaci mozgásoktól függően.

A tárca elkészítette az egységes személyszállítási törvény  tervezetét, ami várhatóan hamarosan a kormány elé kerül. Ezzel együtt dönt a kormány arról, hogy a közösségi közlekedési holding milyen szervezetben és finanszírozási rendben dolgozzon.

Fellegi Tamás szólt arról is, hogy áttekintették az összes PPP (public private partnership) programot, amelynek elkészítették a jogi és a pénzügyi értékelését is. A kisebb értékű szerződéseknél tárgyalásokat kezdeményeztek a partnerekkel. A miniszter beszélt arról is, hogy vannak olyan PPP-programok, amelyeknek rövid távon tervezik a visszavásárlását, állami kivásárlását. A döntés már megszületett arról, hogy egyes esetekben milyen megoldást szeretne a kormányzat. Gyakorlatilag mindenre akad példa a kulturális jellegűtől az oktatásig - kivéve a börtönépítési projekteket.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.