3p

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint januárban megegyezés születhet az oroszokkal a Malév sorsáról; a légitársaság iránt két komoly érdeklődő is van - a miniszterrel a szerdai Napi Gazdaság közöl interjút.

A lap szerdai számában megjelent terjedelmes nyilatkozatban a miniszter közölte, hogy a továbbiakban nem lesz orosz tulajdon a magyar légitársaságban. Fellegi Tamás elmondta, hogy január közepén-végén lehetséges a következő oroszországi tárgyalási forduló. Az előkészítése során az energetikai együttműködési csomag témája közelebb van a megoldáshoz, a  Molban lévő orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftegaz) tulajdonában lévő részvénypakettről folyó tárgyalások már lassabban haladnak.

A Paksi Atomerőmű bővítésének orosz közreműködésére vonatkozó kérdésre Fellegi Tamás azt válaszolta: szerencsésnek tartaná, ha több országból származó vállalatok alkotnának konzorciumot a pályázatra. Megjegyezte: az atomerőmű bővítéséről az orosz mellett  német, francia, amerikai, finn és dél-koreai partnerekkel is folytak már megbeszélések.

A minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy az atomerőmű bővítésről a tél folyamán döntsön. Fellegi Tamás  megemlítette, hogy a tárca elkészítette az energiastratégiát, ami hamarosan a kormány elé kerül. Ennek jóváhagyása után lehet foglalkozni a paksi bővítés időzítésével és módjával. Ekkor határoz a kormány a finanszírozás kérdésében is. A döntés előkészítéséhez a nemzeti fejlesztési minisztérium legalább három verziót készít.  

"Az Új Széchenyi Tervet (ÚSZT) január 15. környékén hirdetjük meg" - nyilatkozta a miniszter, hozzátéve, hogy a tárca foglalkozik olyan konstrukcióval is, amelyek hitelformájú támogatást adnak kis- és közepes vállalkozásoknak.

A negyedik mobilszolgáltatói pályázatra vonatkozó kérdésre pedig azt mondta: a tendert esetleg 2011-ben lehet kiírni a magyarországi piaci mozgásoktól függően.

A tárca elkészítette az egységes személyszállítási törvény  tervezetét, ami várhatóan hamarosan a kormány elé kerül. Ezzel együtt dönt a kormány arról, hogy a közösségi közlekedési holding milyen szervezetben és finanszírozási rendben dolgozzon.

Fellegi Tamás szólt arról is, hogy áttekintették az összes PPP (public private partnership) programot, amelynek elkészítették a jogi és a pénzügyi értékelését is. A kisebb értékű szerződéseknél tárgyalásokat kezdeményeztek a partnerekkel. A miniszter beszélt arról is, hogy vannak olyan PPP-programok, amelyeknek rövid távon tervezik a visszavásárlását, állami kivásárlását. A döntés már megszületett arról, hogy egyes esetekben milyen megoldást szeretne a kormányzat. Gyakorlatilag mindenre akad példa a kulturális jellegűtől az oktatásig - kivéve a börtönépítési projekteket.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!