TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. szeptember 24. 05:18

Tőkejuttatásra tesz javaslatot a Malévnél a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a kormány felhatalmazása alapján a légitársaság pénteki közgyűlésén - számolt be pénteki számában a Népszabadság és a Napi Gazdaság; Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában azt mondta: a légitársaság örökölt jogi és pénzügyi helyzete miatt a vállalat folyamatos finanszírozása érdekében nyújtanak újabb forrást.

Fellegi Tamás az interjúban azt mondta: a pótolólagos forrásbevonást a cég adósságai, azok kamatterhei, az elmúlt időszak drasztikus kerozinár-emelkedése és a Ferihegyi repülőtér leminősítése miatt visszaesett forgalom is elkerülhetetlenné teszi.

A miniszter a Malév esetleges eladását firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy "előzetesen nem zárnék ki semmit". A kormány stratégiai szándéka az, hogy növelje az állam szerepét a gazdaságban, s ebbe beleértik az állami tulajdon megtartását, erősítését is. Ez a közlekedésre, a Malévra is érvényes - mondta, hozzátéve: ugyanakkor teljesen egyértelmű, hogy a Malév helyzete rendkívül kritikus, amelynek a megoldása valószínűleg komoly kihívás elé állítja a feleket. A stratégiai tervezés mellett itt is azonnali kármentést követelő feladataink vannak - fűzte hozzá.

A miniszter az interjúban elmondta azt is, hogy a kormány még az idén stratégiai döntést hoz a közösségi közlekedésről. Mint mondta, a mostani nem hatékony és nehezen átlátható tarifarendszer a vasútnál egyértelműen átalakításra szorul. "Ehhez egészen biztosan hozzá kell nyúlni, a jelenlegi finanszírozási struktúra nem tartható" - hangsúlyozta.

Fellegi Tamás az interjúban azt mondta: arra számít, hogy az energiaszolgáltatókkal szeptember végére, október elejére megállapodás közeli helyzet alakul ki.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.