3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Jegyzőkönyv és közös nyilatkozat aláírásával véget ért az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 6. ülése pénteken Moszkvában. Az ülésen szóba került többek között a Malév és a Mol régóta húzódó ügye a két kormány között.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter magyar újságíróknak elmondta: a tanácskozás mellett külön megbeszélést folytatott Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettessel, egy további alkalommal találkozott Igor Szecsinnel, az energetika kérdéseiben illetékes miniszterelnök-helyettessel Zubkov jelenlétében, és külön tárgyalást folytatott Alekszej Kudrin miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszterrel.

Fellegi Tamás elégedetten szólt a kapcsolatok alakulásáról. Hangsúlyozta, hogy a külföldi cégek magyarországi tevékenységének kereteit az uniós tagság határozza meg. Elmondta még, hogy az ülésen szó volt a diákcserék és az ösztöndíjak felújításáról.

A miniszter magyar újságíróknak nyilatkozva kifejtette: az aláírt jegyzőkönyv rögzíti az elért eredményeket. A közös nyilatkozat pedig felvázolja egyebek mellett az üzleti szervezetek együttműködési lehetőségeit, amelyek új minőséget hozhatnak a gazdasági kapcsolatokba, és a két kormány közötti együttműködés kereteit a modernizáció, az innováció, valamint a kutatás és fejlesztés terén. Elmondta, hogy találkozóin szó volt a feszültségpontokat jelentő nyitott kérdésekről, így a Malévról, és a Molban való orosz részről is.

A miniszter azt mondta: a Malév ügyében a magyar adósság kérdéséről jelenleg szakértői tárgyalások folynak, mert az állami támogatást tiltó uniós szabályozás miatt a kérdés bonyolult, de úgy véli, kilátás van a néhány héten belüli megoldásra.

A Surgutneftegaz Molban való részéről kifejtette: az orosz konszern saját kockázatára vásárolta meg a pakettet az ÖMV-től úgy, hogy nem felel meg a rá vonatkozó jogszabályoknak. Hozzátette: a magyar jogszabályi környezet adottság, ennek megfelelő megoldásra van szükség. Az ügyben a két vállalatnak kell megegyeznie. "Nem kormányfeladatról van szó, mert a magyar kormány nincs jogviszonyban az orosz konszernnel és nincsenek is eszközei a probléma megoldására, de kormányszinten is kezelni kell, mert rossz hangulatot teremt a gazdasági kapcsolatokban és akadályozhatja a fejlődést" - mondta.

Nyomatékosan hangsúlyozta: az orosz fél feltételezése ellenére nincs szó semmiféle szubjektív akadályozó elemről, vagy diszkriminációról: tőzsdén lévő magánvállalatról van szó, amelynek közgyűlési döntését jóváhagyta az Energiahivatal és bíróság is. Az orosz befektetők egyébként Magyarországon megkapnak minden szükséges jogbiztonságot és védelmet, ha megfelelnek a jogszabályoknak - hangsúlyozta a miniszter.

Megbeszélései egyéb témáiról szólva elmondta: a magyar fél megerősítette, hogy érdekelt a Déli Áramlat gázvezeték megépítésében. Az uniós elnöki tisztséget is képviselve megvitatta partnereivel a Japánban, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában zajló történések várható hatását az energiahordozók árára és az ellátás biztonságára, és igyekeztek hosszabb távú megoldásokat felvázolni a túlságosan nagy áringadozások elkerülésére. Végül elmondta, hogy Kudrin pénzügyminiszterrel a hosszú távú pénzügyi kapcsolatokról tárgyal.

A tanácskozáson Zubkov záróbeszédében sikeresnek mondta az együttműködést, és hangsúlyozta: Oroszország továbbra is beengedi a magyar befektetőket. Majd a Surgutneftegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjére utalva megjegyezte, hogy Magyarországon azonban az orosz befektetések útjában szubjektív akadályok állnak, amelyeknek megszüntetése hasznára válna a magyar gazdaság fejlődésének.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!