<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Mind az egyén, mind a vállalkozások versenyképessége szempontjából hangsúlyos szerepe van az infokommunikációnak, ezért az állam olyan konstrukciókat alakított ki, amelyek az alapszintű digitális írástudáshoz szükséges kompetenciák megszerzését segítik - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Budapesten "Az Információs Társadalom Parlamentje" című konferencián.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, míg az információs technológia fejlődése megállíthatatlan, addig a társadalom fogékonysága az új megoldásokra egyelőre igen alacsony, annak ellenére is, hogy például minden harmadik meghirdetett állás feltételez digitális készségeket. Az Új Széchenyi Terv keretében - vállalkozásfejlesztési pályázatokkal  ösztönzik a magyar gazdaság gerincét jelentő kis- és közepes vállalkozásokat arra, hogy saját versenyképességüket munkafolyamataik és informatikai eszközeik korszerűsítésével növeljék.

A kormány felismerte, hogy az információs technológiák fejlesztése egyszerre támogatja az információs társadalom megteremtéséhez szükséges infrastruktúrát, a társadalmi fejlődést, és erősíti a szociális kohéziót. Erre az árfogó szemléletmódra példa Fellegi Tamás szerint a Digitális Megújulás Cselekvési Terv, amely 4 akciótervet és 83 konkrét intézkedést tartalmaz, amelyek mind a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését, és a polgárok digitális írástudásának erősítését szolgálják. A kijelölt intézkedések többsége a jelenlegi kormányzati ciklus végéig megvalósítható lesz.

A cselekvési terv fontos része, hogy konszolidálták a kormányzati informatikát, amely korábban nem működött hatékonyan. Ezek a lépések eddig csaknem 15 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a szolgáltatási minőség csökkenése nélkül - hangsúlyozta Fellegi Tamás. Beszélt arról is, hogy a beruházásokra és a fejlesztésekre való ösztönzés jegyében hirdették meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon belül azt az összesen 12 milliárd forintos pályázatot, amelynek megvalósítása révén 600 ezer állampolgárhoz, 15000 vállalkozáshoz, és 2000 közintézményhez jut el a szélessávú internet.

A kormány elkészített egy szélessáv fejlesztési koncepciót is, amely számba veszi a piaci fejlesztések ösztönzéséhez szükséges közpolitikai, piacszabályozási és fejlesztéspolitikai eszközöket, és elősegíti a lemaradó területek felzárkózását - ismertette Fellegi Tamás.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.