2011. június 2. 06:04

Mind az egyén, mind a vállalkozások versenyképessége szempontjából hangsúlyos szerepe van az infokommunikációnak, ezért az állam olyan konstrukciókat alakított ki, amelyek az alapszintű digitális írástudáshoz szükséges kompetenciák megszerzését segítik - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Budapesten "Az Információs Társadalom Parlamentje" című konferencián.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, míg az információs technológia fejlődése megállíthatatlan, addig a társadalom fogékonysága az új megoldásokra egyelőre igen alacsony, annak ellenére is, hogy például minden harmadik meghirdetett állás feltételez digitális készségeket. Az Új Széchenyi Terv keretében - vállalkozásfejlesztési pályázatokkal  ösztönzik a magyar gazdaság gerincét jelentő kis- és közepes vállalkozásokat arra, hogy saját versenyképességüket munkafolyamataik és informatikai eszközeik korszerűsítésével növeljék.

A kormány felismerte, hogy az információs technológiák fejlesztése egyszerre támogatja az információs társadalom megteremtéséhez szükséges infrastruktúrát, a társadalmi fejlődést, és erősíti a szociális kohéziót. Erre az árfogó szemléletmódra példa Fellegi Tamás szerint a Digitális Megújulás Cselekvési Terv, amely 4 akciótervet és 83 konkrét intézkedést tartalmaz, amelyek mind a gazdaság talpra állítását, a versenyképesség növelését, és a polgárok digitális írástudásának erősítését szolgálják. A kijelölt intézkedések többsége a jelenlegi kormányzati ciklus végéig megvalósítható lesz.

A cselekvési terv fontos része, hogy konszolidálták a kormányzati informatikát, amely korábban nem működött hatékonyan. Ezek a lépések eddig csaknem 15 milliárd forint megtakarítást eredményeztek a szolgáltatási minőség csökkenése nélkül - hangsúlyozta Fellegi Tamás. Beszélt arról is, hogy a beruházásokra és a fejlesztésekre való ösztönzés jegyében hirdették meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon belül azt az összesen 12 milliárd forintos pályázatot, amelynek megvalósítása révén 600 ezer állampolgárhoz, 15000 vállalkozáshoz, és 2000 közintézményhez jut el a szélessávú internet.

A kormány elkészített egy szélessáv fejlesztési koncepciót is, amely számba veszi a piaci fejlesztések ösztönzéséhez szükséges közpolitikai, piacszabályozási és fejlesztéspolitikai eszközöket, és elősegíti a lemaradó területek felzárkózását - ismertette Fellegi Tamás.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.