3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A magyar kormány egy csomagban akar megállapodni az orosz vezetéssel a kétoldalú együttműködés kérdéseiről és ha jól haladnak a tárgyalások ennek lezárását jelentheti novemberben egy miniszterelnöki találkozó - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy pénteki sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A miniszter kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetéseken szó van az energiapolitikáról, a Malévről, a későbbi metróépítkezésbe való esetleges orosz bekapcsolódásról, a mezőgazdasági együttműködésről, kutatói ösztöndíjakról, a széles nyomtávú vasúti pálya meghosszabbításáról.

Ismételten cáfolta, hogy a kormány közvetlenül tárgyalna a Surgutneftegas-zal (Szurgutnyeftyegaz) a Mol-ban való részesedésének megvásárlásáról. Leszögezte: a kormány változatlan álláspontja, hogy magyar stratégiai vállalatban nem lát szívesen meghatározó külföldi tulajdonlást. A Molnak is előnyös lenne, a piac kiszámíthatóságát növelné, ha a magyar állam szerezne tulajdonrészt a olajipari nagyvállalatban. Ha erről majd döntést hoz a kormány, a finanszírozást a piacról kell megoldani - mondta Fellegi Tamás.

A magyar-orosz tárgyalásokon szintén kiemelt téma a részben az orosz Vnyesekonombank tulajdonában lévő  Malév, amelynek ügyében a kormány gyors és határozott megoldást szeretne elérni. Megerősítette, hogy "komoly, előremutató" tárgyalások folynak egy új szakmai befektetővel a magyar légitársaságról. A partner kilétét nem kívánta fölfedni, de azt elmondta, hogy az új fontos partner rendelkezik stratégiával, valamint a szükséges eszközökkel a Malév fejlesztéséhez. Szavai szerint a légitársaság középtávon nullszaldóssá tehető.

A nemzeti fejlesztési miniszter megerősítette, hogy a közeljövőben tárcájához kerül a teljes energiaszektor. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján már megszületett a politikai döntés  arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Bencsik János vezette energetikai államtitkársága a fejlesztési tárcához kerül, ahol egységes energia- és klímaügyi államtitkárság működik majd.

A különböző szektorokra kiszabott válságadóval kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta, hogy az EU szabályaival összhangban álló megoldásról van szó, hiszen ez pénzügyi természetű, arányos, nem a tevékenységet adóztatja, nem sújtja a kisebb cégeket, és a lehető legkisebb mértékben avatkozik a piaci folyamatokba. Az érintett cégektől kapott visszajelzések is azt erősítik meg, hogy a befektetésekben, beruházásokban lehetnek visszaesések, de drámai változásra nem számítunk - tette hozzá.

Az energiaárak jövőbeni szabályozásáról szólva annak a reményének adott hangot, hogy januártól életbe léphet az új rendszer. Abban már egyetértés van a kormány és a szolgáltatók között, hogy a jelenlegi rendszer nem tartható fenn. Nagyon fontos szempont, hogy a lakosság meg tudja fizetni a szolgáltatások árait. Az ország egyes régióiban ugyanis hatalmas befizetési elmaradások vannak, és a szolgáltatók is olyan rendszert akarnak, hogy kintlévőségeik ne növekedjenek - állapította meg Fellegi Tamás.

A létrehozandó  nemzeti közlekedési holding kapcsán kifejtette, hogy a szakértői anyagok különböző lehetőségeket vázoltak fel a MÁV és a Volán irányításának, szervezeti együttműködésének szorosságát illetően. Lényeges változásként azt emelte ki, hogy az állam nem vállalatokat, hanem feladatokat kíván finanszírozni.

Az állam és a magánszféra együttműködésében megvalósuló, úgynevezett PPP-fejlesztések leállítását azzal indokolta, hogy az elmúlt évek ilyen beruházásainál minden esetben csak az állam vállalt kockázatot, s a piacról olcsóbban lehetett volna finanszírozni ezeket a fejlesztéseket.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!