<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Bár megtakarítást jelent, hogy a 3-as metró csak részlegesen jár a felújítás alatt, a megspórolt pénzt el is viszik a pótlás többletkiadásai.

Jelentős többletköltséggel jár a BKV-nak, hogy a 3-as metró északi szakaszának felújítása alatt pótló járatokat kell üzemeltetni, írja a Világgazdaság. A lap szerint a pótlás miatt felmerülő plusz összeg több mint félmilliárd forint.

Metrópótló busz a Lehel térnél. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A működési kiadásokat csökkenti, hogy nem jár a metró, de növeli a metró pótlása, illetve egyes busz- és villamosjáratok sűrítése, válaszolta a BKV a Vg megkeresésére. Egyrészt azért alakult így, mert a metró fajlagos költsége a legalacsonyabb, másrészt a leállás átmeneti jellege miatt nem minden költségfajtánál jelentkezik megtakarítás. Az M3-as vonalon folyó munkák jövőre 5,6 milliárd forinttal növelik a BKV ráfordításait az ideihez képest.

A társaság közlése szerint az M3-as vonal éves üzemeltetési és karbantartási közvetlen költsége 10,2 milliárd forint, ebből 1,6 milliárd az értékcsökkenés, ám maga az összehasonlítás nehéz, mert a metróutasok közül valószínűleg nem mindenki száll át pótlóbuszra és -villamosra, vannak, akik alternatív útvonalakat választanak.

A BKK szerint a felújítás alatt a buszos pótlás, valamint a busz- és villamosjáratok sűrítésének becsült költsége havi 600-660 millió forint.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.