Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Három év alatt a Microsoft Korlátlan Lehetőségek elnevezésű programjának keretében mintegy félmillió dollárt ad a NIOK/CISZOK civil hálózat részére. Az első részletről kiállított csekket Brad Smith, a Microsoft Corporation alelnöke és jogi vezérigazgatója nyújtotta át ma délelőtt.

A vállalatok társadalmi felelősségvállalását (CSR) és a kormány, az üzleti szféra valamint a civil szervezetek partnerkapcsolatát emelte ki délelőtti beszédében Brad Smith, a Microsoft Corporation alelnöke. A vezető az informatikai óriás Korlátlan Lehetőségek elnevezésű programja keretében adta át a vállalat támogatásáról szóló csekket a szerencsés szervezetnek. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) és a Civil Szolgáltató Központ (CISZOK) hálózat pályázata hároméves projekt keretében épít ki civil szervezetek számára egy 19 egységből álló közösségi technológiai központot.

A megyeszékhelyeken már jelenleg is működnek a helyi civil szervezeteket támogató központok, de ezek műszaki, technológiai ellátottsága még jelentős fejlesztésre szorul. A Microsoft támogatásával az idei évben mintegy 130 ezer dollárnyi segítség jut a központokba készpénz, szoftver és tananyag formájában, a fennmaradó összeget a következő két évben folyósítja a vállalat.

Vityi Péter, a Microsoft Hungary ügyvezető igazgatója kihívásként értékeli, hogy az öt éve működő program először gondolkodik hosszabb távú projektben. A vezető hozzátette, a korábbi években már az is kihívás volt számukra, hogy megtalálják a megfelelő támogatottat. "A hazai civil szervezeti rendszer még fejletlen" - fűzte hozzá Vityi.

Gyerekcipőben a civil szféra

"Egy 2005-ben végzett kutatás rámutatott, hogy a civil szervezetek mintegy harmadánál hiányzik az internet, harmaduk pedig számítógéppel sem rendelkezik" - indokolta Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója, miért jelentős, hogy az idei esztendőben oktató központjuk jutott a támogatáshoz. A 19 központ mintegy hatvanezer civil szervezetnek nyújt segítséget. A trénerek képzése rövidesen megindul, ősztől pedig tényleges tanácsadásra is sor kerül. Az igazgató reméli, hogy a lehetőség segítségével komolyabb szerephez jut a civil szektor a foglalkoztatásban.

"A jövőben szervezettebb formába öntjük a Microsoft és a minisztérium közti együttműködéseket" - utalt Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára arra, hogy a következő hónapokban kidolgoznak egy pilot programot. Ennek keretében a teljes korosztályra akarják kiterjeszteni az internet-hozzáférés lehetőségét. Ahogy az államtitkár utalt rá, a középiskolákból már számítástechnikai ismeretek birtokában kerülnek ki a diákok, de szükség van az idősebb korosztály képzésére is, hogy olyan tudással rendelkezzenek, amelynek segítségével foglalkoztathatók.

A minisztérium 18 központot évente mintegy 3,5 millió forinttal támogat, a fővárosi pedig húszmillió forintot kap. Az eltérést az államtitkár a civil szervezetek nagyobb arányával magyarázta. Ez a fix összeg mostantól három éven át fejenként akár 1,3 millió forinttal is kiegészülhet, amennyiben minden központ egyenlő arányban részesül a támogatásból.

A Microsoft 2003-ban indította a Korlátlan Lehetőségek programot, ennek keretében a hazai cég eddig több mint kétmillió dollár értékben nyújtott segítséget magyar pályázóknak. 2003-ban a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány nyíregyházi szakképző iskolája részesült támogatásban, 2004-ben a Magyar Teleház Szövetség, egy évvel később a Budapesti Politechnikum Alapítvány, tavaly pedig a Roma Esély az Európai Uniós Csatlakozásért.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.