2010. február 10. 10:01

További 437 ezer kocsit hívott vissza főleg az észak-amerikai piacról a Honda légzsák-problémák miatt - közölte a cég szerdán.

A Honda bejelentése szerint a visszahívott kocsikban ütközéskor túl gyorsan fújódhat fel a vezetői oldalon lévő légzsák, s ezzel sérüléseket, sőt halált is okozhat. Japán második legnagyobb autóipari csoportja 2008 novemberében jelentette be a problémát az amerikai autópálya biztonsági hivatalnak. Azóta a visszahívott modellek száma már megközelíti az egy milliót.

A legutóbbi visszahívás 378 ezer autót érint az Egyesült Államokban, 41 ezret Kanadában, 17 ezret Japánban, Ausztráliában és ázzai országokban. A javításra visszarendelt kocsik a 2001-2002 között gyártott Accord, Civic, Odyssey, CR-V, Pilot és a 2002-ben gyártott Acura TL modellek közül kerülnek ki az Egyesült Államokban. Japánban az Inspire, a Saber és a Lagreat modelleket érinti a visszahívás. A járműveket a Honda amerikai és kanadai gyárában állították elő.

A Honda közlése szerint a légzsák problémából adódó 12 eseményről van tudomásuk, ebből egy eset volt halálos kimenetelű, a többinél sérülések voltak. A cég szerint tavaly július óta nem merültek fel problémák a légzsákkal.

Januárban a Honda közel 650 ezer háromajtós Fit-modelljét hívta vissza. A külföldön Jazz és City néven is forgalmazott modellel az volt a baj, hogy víz folyhatott be az ablakrendszer motorjába, aminek következtében az alkatrészek felforrósodtak. A visszahívás 2007-2008-as gyártmányokat érint vonatkozik Ázsiában, Latin-Amerikában, Európában, Dél-Afrikában és Észak-Amerikában.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.