<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Internetről letölthető az a "segédprogram", amivel feltörhető a DigiTV kódolása, és így ingyen nézhető a műholdról sugárzott adás. Az még nem ismert, hogy mennyien törték fel a kódot, mint ahogy az sem, tesz-e a szolgáltató ellenlépést, azaz például megváltoztatja-e az adás kódját. Az mfor.hu az aktuális fejleményeknek nézett utána.

Feltörték (Mfor-montázs)

A Nagravision 2 kódolási rendszert használó német Premiere-csomag után a DigiTV-t is nézhetővé tették a trükkös hackerek, számolt be a napokban a sat.hu. A portál szerint - némi internetes kutakodás segítségével - itthon sokan ingyen nézhetik az olcsó árairól ismert szolgáltató által továbbított műsorokat. Jelenleg a PC-kártyával (például Technisat SyStar2) rendelkezők számára érhető el a csomag, a korábbi gyakorlat alapján azonban feltételezhető: már csak napok kérdése, hogy az "okosítható beltériekkel" is nézhetőek legyenek a DigiTV csatornái.

A portál szakírója lapunk kérdésére elmondta: már a Globo-műholdvevőkre is jöttek ki hackerműhelyekből olyan szoftverek, amelyek kártya nélkül viszik a teljes DigiTV-csomagot, s így az például már egy 17.400 forintos beltéri egységgel nézhető. Igaz, ez a helyzet nem örökéletű. Ha ugyanis a DigiTV szolgáltatója kulcsot vagy kódolást vált, akkor az ingyen tévé leáll, egészen addig, amíg ismét ki nem kerül valami frissítés a netre, tette hozzá.

A DigiTV szolgáltatását Magyarországon a romániai bejegyzésű RDS-RCS kábeltévé- és internetszolgáltató konzorcium hazai cége, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. nyújtja. A cég vezetője nem változtatott korábbi "üzleti stratégiáján": bármekkora is a felhajtás a társaság körül, egyelőre nem nyilatkozik. Így érdeklődésünkre nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy tudnak-e a kód feltöréséről és tettek-e büntetőfeljelentést.

A hallgatást egyébként a közelmúltban az RDS-RCS magyar nemzetiségű tulajdonosa törte meg. A műholdas televíziószolgáltató ugyanis új akcióval rukkolt elő a labdarúgó-világbajnokság alkalmából a már meglévő ügyfeleinek: havi ötszáz forintos pótlólagos bérleti díjért egy második setboxot (dobozt) kínál számukra, mondta el korábban az MTI-nek Teszári Zoltán, a szolgáltatást nyújtó cég többségi tulajdonosa, romániai magyar milliárdos. A második doboznak köszönhetően - amelynek mindössze havi ötszáz forint lesz a bérleti díja - egy háztartásban két televízión is lehet fogni majd a DigiTV műsorait, ami jól jöhet a labdarúgás kedvelőinek a torna idején. A második dobozt azonban csak azok az ügyfelek kaphatták meg, akik június elsejéig kötöttek szerződést a szolgáltatásra, és az első dobozt már kifizették.

Azok, akik csak egy éven belül - tizenkét részletben - vállalták ugyanezt a költséget, csak akkor részesülhetnek a kedvezményben, ha kifizetik az első doboz teljes árát. Teszári szerint az akció csak azért a meglévő ügyfelekre vonatkozik, mert olyan nagy igény lenne a második dobozos előfizetésre, hogy azt egyelőre nem tudnák kielégíteni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy középtávon nem fogják az újabb előfizetőknek is felajánlani a lehetőséget.

A vállalkozó tájékoztatása szerint a DigiTV hatvanezer ügyféllel rendelkezik Magyarországon, ezen kívül csaknem húszezer a várakozók száma. "Nagyon kevesen jöttek át hozzánk csak amiatt, mert nem voltak megelégedve a versenytárs szolgáltatásával. A UPC Direct vesztesége nem több tíz százaléknál" - tette hozzá. A DigiTV tehát a piac bővülésével érte el eddigi pozícióit: abból a másfél millió háztartásból szerzett új előfizetőket, amely eddig nem részesülhetett kábelszolgáltatásban.

Szemán László

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.