3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Internetről letölthető az a "segédprogram", amivel feltörhető a DigiTV kódolása, és így ingyen nézhető a műholdról sugárzott adás. Az még nem ismert, hogy mennyien törték fel a kódot, mint ahogy az sem, tesz-e a szolgáltató ellenlépést, azaz például megváltoztatja-e az adás kódját. Az mfor.hu az aktuális fejleményeknek nézett utána.

Feltörték (Mfor-montázs)

A Nagravision 2 kódolási rendszert használó német Premiere-csomag után a DigiTV-t is nézhetővé tették a trükkös hackerek, számolt be a napokban a sat.hu. A portál szerint - némi internetes kutakodás segítségével - itthon sokan ingyen nézhetik az olcsó árairól ismert szolgáltató által továbbított műsorokat. Jelenleg a PC-kártyával (például Technisat SyStar2) rendelkezők számára érhető el a csomag, a korábbi gyakorlat alapján azonban feltételezhető: már csak napok kérdése, hogy az "okosítható beltériekkel" is nézhetőek legyenek a DigiTV csatornái.

A portál szakírója lapunk kérdésére elmondta: már a Globo-műholdvevőkre is jöttek ki hackerműhelyekből olyan szoftverek, amelyek kártya nélkül viszik a teljes DigiTV-csomagot, s így az például már egy 17.400 forintos beltéri egységgel nézhető. Igaz, ez a helyzet nem örökéletű. Ha ugyanis a DigiTV szolgáltatója kulcsot vagy kódolást vált, akkor az ingyen tévé leáll, egészen addig, amíg ismét ki nem kerül valami frissítés a netre, tette hozzá.

A DigiTV szolgáltatását Magyarországon a romániai bejegyzésű RDS-RCS kábeltévé- és internetszolgáltató konzorcium hazai cége, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. nyújtja. A cég vezetője nem változtatott korábbi "üzleti stratégiáján": bármekkora is a felhajtás a társaság körül, egyelőre nem nyilatkozik. Így érdeklődésünkre nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy tudnak-e a kód feltöréséről és tettek-e büntetőfeljelentést.

A hallgatást egyébként a közelmúltban az RDS-RCS magyar nemzetiségű tulajdonosa törte meg. A műholdas televíziószolgáltató ugyanis új akcióval rukkolt elő a labdarúgó-világbajnokság alkalmából a már meglévő ügyfeleinek: havi ötszáz forintos pótlólagos bérleti díjért egy második setboxot (dobozt) kínál számukra, mondta el korábban az MTI-nek Teszári Zoltán, a szolgáltatást nyújtó cég többségi tulajdonosa, romániai magyar milliárdos. A második doboznak köszönhetően - amelynek mindössze havi ötszáz forint lesz a bérleti díja - egy háztartásban két televízión is lehet fogni majd a DigiTV műsorait, ami jól jöhet a labdarúgás kedvelőinek a torna idején. A második dobozt azonban csak azok az ügyfelek kaphatták meg, akik június elsejéig kötöttek szerződést a szolgáltatásra, és az első dobozt már kifizették.

Azok, akik csak egy éven belül - tizenkét részletben - vállalták ugyanezt a költséget, csak akkor részesülhetnek a kedvezményben, ha kifizetik az első doboz teljes árát. Teszári szerint az akció csak azért a meglévő ügyfelekre vonatkozik, mert olyan nagy igény lenne a második dobozos előfizetésre, hogy azt egyelőre nem tudnák kielégíteni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy középtávon nem fogják az újabb előfizetőknek is felajánlani a lehetőséget.

A vállalkozó tájékoztatása szerint a DigiTV hatvanezer ügyféllel rendelkezik Magyarországon, ezen kívül csaknem húszezer a várakozók száma. "Nagyon kevesen jöttek át hozzánk csak amiatt, mert nem voltak megelégedve a versenytárs szolgáltatásával. A UPC Direct vesztesége nem több tíz százaléknál" - tette hozzá. A DigiTV tehát a piac bővülésével érte el eddigi pozícióit: abból a másfél millió háztartásból szerzett új előfizetőket, amely eddig nem részesülhetett kábelszolgáltatásban.

Szemán László

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!