2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kockázatvállalási, ügyletminősítési és értékelési szabályzatának kidolgozására kötelezte az Intrum Justitia Követeléskezelő Zrt.-t - derül ki a felügyelet honlapján közzétett publikus határozatból.

A PSZÁF felhívta a cég figyelmét arra, hogy mindenkor maradéktalanul tartsa be a kiszervezésre vonatkozó és a pénzügyi intézmény vezető állású személyeinek megválasztására vonatkozó jogszabályokat.

Az Intrum Justitia faktoring tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás, amely az elmúlt hónapokban attól vált széles körben ismertté, hogy nagy volumenben vásárolt követeléseket parkolási társaságoktól. A PSZÁF március elején a céggel kapcsolatos megkeresések nagy száma miatt tájékoztatót tett közzé, amiben közölte: a felügyelet a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos egyedi jogvitákba nem avatkozhat be.

A PSZÁF felügyeleti jogkörében többek között azt ellenőrzi, hogy megvannak-e a tevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek, rendelkezésre áll-e ügyfélszolgálat, valamint ellenőrzi a megvásárolt követelések nyilvántartását és kezelését, a számviteli- és könyvvizsgálatra vonatkozó előírások megtartását.

A felügyelet hatáskörét így nem érintik azon vitás kérdések sem, amelyek a

parkolási jogviszonyból erednek. A fogyasztó és a gazdálkodó szervezet közötti fogyasztói jogvita (itt a parkolással kapcsolatos fogyasztói szerződésből eredő jogvita) eldöntése a bíróság hatáskörébe tartozik. A felek megegyezésének hiányában, a jogvita egyezségen alapuló rendezésének megkísérlése a békéltető testületek feladata. Általános fogyasztóvédelmi hatáskörrel a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és területi szervei rendelkeznek - hívta fel a figyelmet.

A PSZÁF a parkolási bírságokkal kapcsolatos jogszabályok közelmúltbeli módosulására, valamint a korábbi bírói gyakorlat folyamatos változására is figyelemmel azt javasolta: a panaszosok tájékozódjanak e kérdésekről és szükség esetén kérjenek ügyükben jogi segítséget.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!