3p

A piacvezető magyar bank szerdai bejelentése szerint megvásárolja az AXA Bank magyarországi üzletágát.

Az AXA Bank Europe SA és az OTP Bank megállapodást írt alá az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról. Az  üzletág átruházás magában foglalja az AXA Bank lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét, közölte a társaság az mfor.hu-val.

A lakossági fókuszú AXA Bank 2009 óta van jelen Magyarországon. Az AXA Bank innovatív online banki szolgáltatásokat nyújt, és elsősorban a jelzáloghitelezés terén tekinthető erősnek a hazai piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével közel negyedével fog nőni.

A közlemény leszögezi, az OTP évek óta kiemelkedően fontosnak tartja, hogy növelni tudja hitelezési aktivitását a magyar piacon, így a menedzsment stratégiájának megfelelően logikus lépés az AXA Bank üzletágának megvásárlása melletti döntés. A menedzsment várakozásai szerint mind a piaci, mind a támogatási környezet a hitelkereslet élénkülése irányba mutat.

"Az elmúlt években a bank stratégiájának megfelelően számos országban - köztük Magyarországon is - vizsgáltuk az akvizíciós lehetőségeket, melynek eredményeképpen több országban is bankvásárlással növeltünk piaci jelenlétünket. A mostani üzletág átvételről kötött megállapodást fontos lépésnek tartjuk a magyarországi működésünk szempontjából. Biztosak vagyunk benne, hogy az OTP Bank komplex pénzügyi szolgáltatási kínálatában az AXA Bank ügyfelei is megtalálják az igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat" - mondta el Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese.

A tranzakcióval összefüggésben az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendője nincsen. Jelenleg a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak.

"Terveink szerint valamennyi hatósági engedély birtokában a tranzakció lezárását követően idén év végén zárulhat le az integrációs folyamat" - mondta Wolf László.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni.

Az mfor.hu gyorsértékelése

A tranzakció összege értelemszerűen erősen befolyásolja annak megítélését. Az ugyanakkor kijelenthető, hogy az élénkülő ingatlanpiacra tekintettel logikus döntést hozott az OTP, amikor a jelentős jelzálogállománnyal rendelkező versenytársát felvásárolta. Az OTP-nek mind a magyar, mind a régiós piacon komoly tapasztalatai vannak a kisebb versenytársak felvásárlás utáni integrálásában, így a párhuzamos tevékenységek megszüntetésével jelentős szinergia érhető el. Az utóbbi hetekben a Csányi Sándor vezette pénzintézet kapcsán több elemző is azt hangsúlyozta, hogy az idei évben a magyar és a bolgár operáció esetén várható számottevő eredményjavulás, így indokolható a hazai pozíció erősítése.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!