<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A ferihegyi sztrájk újraindításától, hétfőn délután négy órától összesen 108 járat indul a ferihegyi repülőtérről. Az előző sztrájk idején alkalmazott görög munkavállalókat ugyan a Budapest Airport (BA) hazaküldte, de ha szükség lesz rájuk, egy-két órán belül visszatérhetnek - mondta el Szollár Domokos, a BA szóvivője az MTI-nek.

A szóvivő "udvariatlannak, sportszerűtlennek" nevezte a szakszervezetek sztrájk melletti döntését, azt követően, hogy a BA felajánlotta, hazaküldi a görög munkavállalókat és cserébe azt kérte, hogy a tárgyalások ideje alatt az érdekképviseletek ne folytassák a munkabeszüntetést.

Beszámolt arról, hogy a BA vezérigazgatója 16 órára várja Csorba Attilát és Kovács Zoltánt, a két szakszervezet vezetőjét. A BA egyben segítséget kért a közvetítői és döntőbírói szolgálattól a tárgyalások folytatásához.

Ismertette: a héten a műszakpótlékokról tárgyaltak volna a szakszervezetekkel. Hétfőn a munkáltató ismertette javaslatát, amelyben a délutáni és az éjszakai pótlékok öt százalékos csökkentése szerepelt. Hangsúlyozta: még a csökkentett mértékek is meghaladják a Munka törvénykönyvében foglaltakat: délutáni pótléknak 20 százalékot, éjszakainak pedig 35 százalékot javasolt a BA, szemben a 15, illetve 30 százalékos törvényi előírással.

Szollár Domokos irreálisan magasnak nevezte a jelenlegi műszakpótlékokat. Különös tekintettel arra, hogy az egész iparág "vergődik". Példaként említette, hogy tavaly csökkent Ferihegy utasforgalma, a decemberi utasszám korábban nem látott mértékben, 10 százalékkal mérséklődött, és több légitársaság is csődbejutott.

Hangsúlyozta: a tömeges elbocsátások elkerülése érdekében csökkenteni kell a költségeket, és megerősítette, hogy az 5 százalékos pótlékcsökkentés az ára a tömeges leépítés elkerülésének. A javaslatokra kedden 10 óráig várja - a sztrájk folytatása ellenére is - a munkáltató a szakszervezetek válaszát.

A szóvivő elmondta: bezárják a ferihegyi repülőtér 1-es terminálját délután négy órától a folytatódó sztrájk miatt, a járatok a 2-es terminálról közlekednek.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.