2p

Az easyJet légitársaság schönefeldi alkalmazottainak ötórás figyelmezető sztrájkja lassította a csütörtökön a Berlin-Schönefeld repülőtér utasforgalmát, a légitársaság 14 járatának kiesével. A sztrájk végeztével ismét menetrendszerűen repülnek a társaság gépei Schönefeldről.

A munkabeszüntetés miatt érintett viszonylatok járatait már éjszaka törölték a csütörtöki menetrendből. A sztrájkkal a légitársaság dolgozói képviselő szakszervezet a brit munkaadóra - hét sikertelen bértárgyalási forduló után - akar nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy az easyJet schönefeldi bázisán tegye lehetővé üzemi tanács létrehozását és jövőbeni munkaszerződések megkötését.

Az egyik legnagyobb európai diszkont légitársaság, az easyJet 10,5 százalékos bevétel növekedést ért el a tavalyi utolsó naptári negyedévben, folyó pénzügyi éve első negyedévében, egyúttal megemelte idei éves bevétel előrejelzését is.

Értékesítési árbevétele a 2008 október-decemberi periódusban 607,5 millió fontra emelkedett az előző év azonos periódusához képest. A negyedév folyamán a társaság 11 millió utast szállított, 9,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egy ülőhelyre eső bevétel 4,2 százalékkal 47,50 fontra, a járatkihasználtság mutatója 2,4 százalékponttal 85,8 százalékra emelkedett. Az egy férőhelyre jutó üzemi eredmény az árfolyam-ingadozásoktól és az üzemanyagár-változásoktól megtisztítva nagyjából változatlan maradt.

A járatok férőhelykapacitása 6 százalékkal emelkedett a negyedév folyamán. Az éves kapacitásnövekedést 10 százalék körülire becsüli.

Az easyJet a nemzeti légitársaságokról a gazdasági recesszió hatásainak köszönhetően "átszálló" utasoknak tulajdonítja forgalom- és eredménynövekedését. Az easyJet emellett megvásárolta a recesszió miatt járataik számát szűkítő légitársaságok által szabadon hagyott repülőtéri járatkezelési időpontokat (slot) is.

A légitársaság 80-95 font-sterling körüli első féléves veszteségre számít, ami jelentős javulás lesz az előző évihez képest. A tavalyi első félévet 116,5 millió font veszteséggel zárta.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!